Bulgaria ar putea depune în ianuarie cererea pentru intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM), a declarat Boyko Borisov (foto), primul ministru al executivului de la Sofia într-un interviu acordat Wall Street Journal.
Intrarea în ERM presupune flotarea controlată a cursului, variaţiile neavând voie să depăşească intervalul de +/- 15% pe parcursul al doi ani – perioadă de „probă” înainte de adoptarea euro.
Dacă va reuşi să îndeplinească criteriile de convergenţă şi va adopta euro în 2013, Bulgaria, considerată cea mai săracă ţară din UE va devansa România şi Ungaria. În România, ţinta pentru adoptarea euro este 2014-2015, iar în Ungaria, analiştii consideră că 2014 este un termen mai realist decât cel propus de guvern – 2013.
„Totul este ps la punct şi suntem gata să pornim pe drumul către zona euro până la sfârşitul lunii. Este principala prioritate de politică externă a guvernului meu”, a declarat Borisov.
Totuşi, premierul bulgar crede că o criză a datoriei publice în ţările vecine ar putea afecta, în mod negativ, demersul Bulgariei. “Mă tem că problemele legate de datoria publică în rândul membrilor mai noi ai zonei euro ne vor afecta în mon negativ. Sprăm că autorităţile vor aprecia faptul că îndeplinim criteriile de aderare, deoarece am muncit mult pentru a ajunge aici”.
Guvernul de la Sofia a reuşit performanţa de a limita expansiunea deficitului bugetar, chiar în condiţii de criză. Pentru 2009, Eurostat estima un deficit de 0,75% din PIB, iar pentru 2010, acesta urma să urce la 1,25% din PIB.
Criteriile de la Maastricht
Pentru a fi primită în zona euro, un stat membru trebuie să îndeplinească toate criteriile de convergenţă stabilite în tratatul de la Maastricht:
– un nivel al deficitului public sub 3% din PIB.
– un nivel al datoriei publice sub 60% din PIB.
– statele candidate trebuie să stea în ERM cel puţin doi ani.
– rata inflaţiei nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5% media celor mai mici rate din rândul statelor membre ale zonei euro.
– nivelul ratei dobânzii la titlurile de stat pe termen lung nu trebuie să depăşească cu mai mult de 2 puncte procentuale media din statele membre cu cele mai bune performanţe.