Bulgaria insistă pe un buget mai mare din partea UE pentru consolidarea frontierelor

Sursă: Unsplash

O vizită bilaterală a avut loc recent între ministrul de Interne bulgar și ministrul grec al Migrației în cadrul căreia a fost abordată problema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Sofia a propus o nouă colaborare în acest sens.

Bulgaria şi-a stabilit data de 1 octombrie drept obiectiv al aderării sale la Schengen şi până atunci își propune să convingă Olanda şi Austria, ţări care se opun, că protecţia frontierelor externe este consolidată. Așadar, Bulgaria crede că dialogul între UE și Turcia este esenţial, iar Sofia se oferă să medieze aceste discuţii. De asemenea, Bulgaria insistă, la fel ca şi Austria, că UE trebuie să aloce mai multe fonduri pentru protecţia graniţelor externe.

Accentul trebuie pus pe consolidarea protecţiei frontierelor

Ministrul bulgar de Interne, Ivan Demerdjiev, a avut, luni, 16 ianuarie, o întrevedere cu ministrul grec al migraţiei şi azilului, Notis Mitaraki, care săptămâna trecută a fost în Austria şi a făcut lobby pentru aderarea României şi Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Întâlnirea de astăzi mă face să fiu optimist că procesul nostru de admitere în Schengen, care nu a putut fi finalizat la sfârşitul anului trecut, va fi finalizat la începutul celei de-a doua jumătăţi a acestui an.”, a afirmat ministrul bulgar de Interne.

„Eu şi colegul meu grec am discutat, de asemenea, despre modalităţile prin care ar trebui protejate frontierele externe ale UE. Am ajuns la un consens şi considerăm că CE (Comisia Europeană – n.red.) ar trebui să sprijine ţările noastre. Accentul trebuie pus pe consolidarea protecţiei frontierelor şi trebuie să existe o solidaritate mai puternică din partea UE şi a altor state membre. Vom folosi reuniunile pe tema migraţiei pentru a atrage atenţia CE şi UE şi pentru a obţine mai multă solidaritate în lupta noastră împotriva migraţiei ilegale, atât din punct de vedere financiar, cât şi cu toate celelalte resurse. În acest fel vom construi facilităţi tehnice fiabile şi vom păzi frontierele Uniunii. Pentru aceasta, dialogul cu Turcia este esenţial, credem că putem fi un mediator între UE şi Turcia.”, a declarat Ivan Demerdjiev, citat de novinite.com.

Paza frontierelor externe este singura modalitate de a reduce fluxurile secundare de migranţi către UE

Respectiv, oficialul grec Notis Mitaraki a declarat că Grecia şi Bulgaria menţin o cooperare bilaterală excelentă.

„Am discutat despre provocările cu care se confruntă ambele ţări legate de migraţia ilegală, în calitate de state membre care sunt situate geografic la frontiera externă a UE. Avem nevoie de un cadru strict şi eficient de pază a frontierelor externe, dar şi de un sistem de solidaritate eficientă pentru statele membre din prima linie.

Paza frontierelor externe este singura modalitate de a reduce fluxurile secundare de migranţi către UE. Suntem pregătiţi să sprijinim Bulgaria în discutarea măsurilor. Acceptarea Bulgariei şi a României este importantă nu numai pentru UE, ci şi pentru Grecia în special.”, a evidențiat oficialul elen.