Pierderile din turismul intern al Bulgariei se ridică la aproximativ 2,1 miliarde de euro, conform datelor de la Institutul Național de Statistică și de la Banca Națională a Bulgariei pentru primele 9 luni ale anului 2020.
Bulgaria, lovită în plin de pandemie. Se așteaptă ca acestea să crească din cauza numărului mic de turiști la sfârșitul anului. „Nu este exclus ca pierderile din turismul intern să depășească 5 miliarde de leva pentru întregul an, urmând să fie publicate statisticile finale”, a declarat ministrul bulgar al turismului, Mariana Nikolova, în timpul unei vizite la Burgas. Ea a prezentat date din Sistemul Unic de Informații Turistice privind nopțile de cazare în 2020, transmite duma.bg
Numărul acestora este de 4,5 milioane, dintre care peste 3,3 milioane sunt bulgari, iar străinii sunt peste 1,2 milioane. Anul trecut au fost înregistrați peste 400.000 de turiști români la cazare, iar numărul oaspeților din Germania este mai mic de 100.000. Pe locul trei în ceea ce privește vizitatorii se află Polonia, cu peste 85.000 de turiști.
Bulgaria, lovită în plin de pandemie
Cele mai importante 10 destinații în Bulgaria pe tot parcursul anului trecut sunt Sozopol, Primorsko, Nesebăr, Varna, Sofia, Bansko, Velingrad, Balcic, Samokov și Plovdiv. Cea mai vizitată este municipalitatea Nesebăr, care a întâmpinat anul trecut aproximativ jumătate de milion de turiști. 6.400 de zboruri charter sunt așteptate să sosească pe Aeroportul Burgas în această vară, a spus ministrul Nikolova.
Ministerul bulgar al Turismului este pe cale să deschidă un birou de turism la Varșovia. Potrivit ministrului Nikolova, în acest moment stațiunile de iarnă din Bulgaria sunt ocupate în proporție de 40%, iar destinațiile SPA sunt rezervate 100%.
Guvernul italian a prelungit interdicția pentru schi în stațiunile alpine din țară până la 15 februarie. Stațiunile de schi din Franța erau programate inițial să se deschidă pe 7 ianuarie, dar autoritățile din țară au decis să amâne până pe 20 ianuarie. În Austria, unde stațiunile de schi și-au reluat operațiunile la sfârșitul lunii decembrie, hotelurile și restaurantele de pe teritoriul lor au rămas închise.
Restaurantele dau faliment
Aproape o treime din restaurantele din Bulgaria dau faliment. Multe dintre acestea s-au închis din cauza măsurilor împotriva pandemiei și nu intenționează să se întoarcă din nou în afacere. Acest lucru a fost anunțat de vicepreședintele Asociației bulgare pentru hoteluri și restaurante, Atanas Dimitrov.
Situația este similară în întreaga industrie turistică, inclusiv în hoteluri, a subliniat el. Împrumuturile acordate hotelurilor și restaurantelor au fost amânate până la sfârșitul lunii martie, dar acest lucru sună neserios, a explicat Dimitrov. Potrivit afacerii, împrumuturile făcute trebuie reprogramate timp de cel puțin 5 ani pentru a avea timp pentru recuperarea sectorului, precum și pentru a oferi acces la noi fonduri de rulaj.