Bulgaria la fel ca Polonia nu mai primește gaz rusesc de la Gazprom după ce a refuzat plata în ruble. Sofia a anunțat că țara nus e va confrunta cu o penurie și poate înlocui aprovizionarea cu gaze din Rusia.
Bulgaria poate înlocui întreaga aprovizionare cu gaze naturale din Rusia și nu se va confrunta cu o penurie de gaze în această iarnă, a declarat vicepremierul țării, citat de Sky News. Declarația vine la o zi după ce Gazprom a întrerupt fluxul către Bulgaria, alături de Polonia, pentru că a refuzat să plătească în ruble.
Sofia nu va avea o problemă de aprovizionare
Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din care peste 90% provin din Rusia.
„Putem înlocui întreaga aprovizionare cu gaze rusești cu aprovizionarea cu gaze din coridorul sudic de gaze, plus livrările de GNL în Grecia și Turcia, iar acest plan este executat chiar acum”, a declarat Assen Vassilev, care este și ministru de finanțe, pentru reporterii de la Bruxelles.
„Nu va exista nicio problemă de aprovizionare, nici măcar în timpul iernii”, a spus el după discuții cu înalți oficiali europeni
Vassilev a declarat că dolarii pe care Bulgaria intenționa să îi folosească pentru a plăti Gazprom pentru livrările din aprilie au fost returnați și că Sofia nu poartă în prezent discuții cu compania rusă pentru a rezolva problema.
Polonia cumpără gaz rusesc prin intermediul Germaniei
În același timp, Varşovia cumpără în continuare gaz rusesc, dar via Germania, a declarat joi purtătorul de cuvânt al furnizorului de gaze Gazprom.
Polonia „pretinde că nu mai are nevoie de gaz rusesc şi că nu va mai cumpăra, dar nu aceasta este realitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Gazprom Serghei Kuprianov, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.
Potrivit lui Kuprianov, 30 de milioane de metri cubi de gaze circulă din Germania către Polonia în fiecare zi, prin conducta Yamal-Europa.
Ordinul dat de VLadimir Putin în martie
În martie, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele occidentale să deschidă de la 1 aprilie conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc, spunând că în caz contrar livrările către ţări „neprietenoase” vor fi oprite.
Putin a semnat un decret care prevede că sumele pot fi plătite în continuare în contul rusesc în euro sau dolari, convertite apoi de Gazprombank în ruble şi transferate la Gazprom.