Bulgaria oferă electricitate Azerbaidjanului, la schimb pentru gaze
Bulgaria s-a oferit să exporte energie electrică în Azerbaidjan în schimbul extinderii livrărilor de gaze, a anunțat duminică ministrul interimar al Economiei, Nikola Stoyanov, în timpul vizitei sale la Baku.
„Cu o astfel de schemă – troc de gaz pentru electricitate, Bulgaria ar putea primi cantități în următoarele patru-cinci luni, când avem cea mai mare nevoie de ea în timpul iernii”, a declarat el pentru televiziunea de stat BNT. „Ei produc energie electrică doar din gaz, iar noi suntem un mare producător de energie electrică; exportăm și avem o supraproducție. Această posibilitate există, a fost confirmată în principiu. Dacă Bulgaria poate furniza alternativ electricitate, iar Azerbaidjanul poate trimite gazul, ei economisesc”.
Bulgaria este unul dintre cei mai mari exportatori de energie electrică din Europa, datorită capacităților sale de producție de cărbune, hidroelectrice și nucleare.
Bulgaria duce tratative cu Gazprom
Ministrul a recunoscut că Bulgaria negociază, de asemenea, cu Gazprom. Cu toate acestea, ministrul Energiei, Rosen Hristov, a declarat în urmă cu trei zile că a existat o decizie politică a Kremlinului de a nu exporta gaze în Bulgaria.
„Problema este că toate țările caută gaze, iar Azerbaidjanul se află sub o mare presiune”, a comentat ministrul.
La sfârșitul lunii iulie, prim-ministrul de atunci, Kiril Petkov, a vizitat Baku și a anunțat că Azerbaidjanul ar putea furniza Bulgariei între 500 de milioane și 1 miliard de metri cubi de gaze naturale pe an. În prezent, gazele azere totalizează 1 miliard de metri cubi anual, ceea ce este suficient pentru 1/3 din nevoile țării.
Cantitățile suplimentare ar face ca gazul azer să reprezinte 2/3 din mixul de gaze al Bulgariei. Problema este că, în prezent, nu există capacitatea de a transporta cantități suplimentare.
Noul interconector ar trebui să funcționeze din septembrie
Noul interconector de gaze dintre Bulgaria și Grecia ar trebui să înceapă să funcționeze până în septembrie, iar gazul azer va fi transportat prin intermediul acestuia. Capacitatea conductei poate fi mărită de la 3 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaz pe an până la 5 mld. mc dacă vor fi instalate compresoare mai puternice. În același timp, se vorbește despre extinderea coridorului sudic de gaze (TANAP).
„Azerbaidjanul ne promite că poate menține o extindere mică a capacității pentru noi, ca partener tradițional. Aceasta înseamnă că vom avea 2 miliarde de metri cubi pe an cu contracte pe termen lung cu Azerbaidjanul, iar consumul nostru este de aproximativ 3,5 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce înseamnă aproape 60%”, a explicat Stoyanov.
„Experții de la Ministerul Energiei vor continua discuțiile cu Azerbaidjanul privind prețul, cantitățile și condițiile”.
În iulie, Azerbaidjanul și Comisia Europeană au semnat un memorandum care prevede dublarea furnizării de gaze azere către UE prin intermediul coridorului sudic de gaze.
Volumele ar urma să crească de la 10 miliarde de metri cubi în prezent la 20 miliarde de metri cubi până în 2027. Anul viitor, importurile de gaze din Marea Caspică în Europa ar urma să crească de la 8 miliarde cmc la 12 miliarde cmc, scrie Euractiv.