Ea a reamintit că o reuniune a Consiliului Afaceri Generale urmează să aibă loc la 10 noiembrie, la care trebuie să fie aprobat cadrul de negociere. Surse diplomatice au explicat că Bulgaria va insista ca cererile sale să fie incluse în cadrul de negocieri al Macedoniei de Nord și că adoptarea acestuia ar putea fi blocată de Sofia, conform mediapool.bg
În plus, este din ce în ce mai probabil ca Bulgaria să nu fie de acord să organizeze prima conferință interguvernamentală între Macedonia de Nord și Uniunea Europeană. În același timp, echipele din cele două ministere de externe se află „în negocieri intense zilnice, în încercarea de a rezolva problemele conflictuale, astfel încât să putem privi mai mult înainte”. „Avem timp, dar este foarte scurt”, a spus Zaharieva. Skopje a anunțat că este gata să semneze o anexă la Acordul de bună vecinătate din 2017 cu Bulgaria, potrivit căruia Macedonia de Nord nu are pretenții teritoriale față de Bulgaria, precum și să confirme încă o dată că nu va interveni în politica internă a acesteia.
Tratatul conține toate garanțiile, dar nu este îndeplinit
Zaharieva a subliniat că tratatul conține toate garanțiile, dar nu este îndeplinit. „Așa cum noi recunoaștem realitatea, tot așa ei trebuie să recunoască trecutul”, a spus ministrul bulgar de externe, citat de BTA. Ea a subliniat că Bulgaria nu a cerut o modificare a Constituției Macedoniei de Nord și nu contestă dreptul la autodeterminare, legat de speculațiile care există în presa macedoneană. Bulgaria a trimis deja un memorandum explicativ celorlalte state membre, dar deocamdată nu se bucură de niciun sprijin privind cererile sale față de Skopje.
În afară de problemele istorice, Bulgaria are și pretenții privind limba, insistând pe formularea „limbă oficială a Republicii Macedonia de Nord”, în loc de limba macedoneană. Bulgaria nu acceptă nici ridicarea problemei minorității macedonene în Bulgaria. Deși vicepremierul Krasimir Karakachanov s-a plâns de presiunea europeană pentru a se permite aderarea Skopje, Sofia rămâne fermă în intenția sa de a opri Macedonia de Nord dacă nu face concesii reale. În acest context, ministrul macedonean de externe Bujar Osmani a comentat că „există progrese în negocierile cu Bulgaria”.
„Soluțiile se caută în cadrul Tratatului de prietenie și bună vecinătate”, a spus Osmani după un mic dejun de lucru la Ministerul macedonean de Externe, împreună cu ambasadorul Bulgariei în țară, Anghel Anghelov, și ambasadorul german, Anke Holstein. Anghelov a reamintit că Parlamentul bulgar a adoptat în 2019 o poziție-cadru privind Macedonia de Nord. Ambasadorul Germaniei, la rândul său, a declarat că Germania face tot posibilul să organizeze prima conferință interguvernamentală dintre Skopje și UE, în decembrie.
În ceea ce privește disputa cu Sofia, Holstein a subliniat că problema este bilaterală și, prin urmare, ar trebui rezolvată bilateral.
Întâlnirea a făcut parte din organizarea reuniunii Procesului de la Berlin, programată pentru 9 și 10 noiembrie, la Sofia, informează Sitel TV, citat de FOCUS.