Parlamentul bulgar se pregăteşte să introducă noi reguli cu privire la tranzacţiile imobiliare. Proiectul de lege, care a trecut de primul for decizional, prevede ca toate tranzacţiile cu proprietăţi din Bulgaria să fie realizate prin transfer bancar, mod prin care se vrea reducerea fraudelor care implică spălare de bani şi o mai bună colectare a impozitelor percepute la transferul de proprietăţi.

„În cel mai bun caz, proiectul va fi aprobat de Parlament la sfârşitul lunii ianuarie. Cel mai probabil, legea va fi implementată în mai sau iunie“, a declarat Iskra Fidosova, directorul comisiei juridice din Adunarea Naţională. Parlamentarii speră ca în acest fel să se reducă frauda cu proprietăţi imobiliare şi spălarea de bani, dar totodată este o măsură prin care se doreşte o mai bună colectare a impozitelor pe tranzacţii.

Proiectul de lege este mai vechi de un an şi face parte dintr-un plan mai mare, de reducere a corupţiei din sectorul imobiliar.

Lege de atragere a investitorilor străini

Schimbările legislative prevăd ca atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul să îşi specifice conturile bancare, pentru a putea încheia o tranzacaţie. Ca alternativă, aceştia pot folosi conturile notarilor publici. Organele decizionale speră ca această lege să inspire o mai mare încredere investitorilor imobiliari străini.

Cu toate acestea, există şi riscuri cu noul sistem, de vreme ce vânzătorul şi cumpărătorul vor să evite comisioanele percepute de bănci, în cazul serviciilor de tranzacţionare. Astfel, cele două părţi pot să convină, ca oficial, preţul să fie mai mic şi ulterior să facă un schimb de bani, privat. Această practică este comună în Franţa, unde acest sistem este deja în uz.

SURSA: Novinite