UPDATE Bulgaria plătește cu 10% mai mult pentru gaze decât înainte de suspendarea livrărilor de la Gazprom. Reacţia MET Group

Sursă: Dreamstime

Acest lucru a reieșit din declarația ministrului bulgar al energiei, Alexander Nikolov, pentru bTV. Totuși, el a precizat că această comparație este incorectă, deoarece este între prețurile din contractul existent, dar cu o anexă nesemnată de Bulgaria pentru a plăti cantitățile în ruble.

UPDATE

Grupul MET respinge cu fermitate toate acuzațiile nefondate care au fost publicate în presa bulgară cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale a Bulgariei.

MET Group este o companie energetică independentă, prezentă pe 27 de piețe europene de gaze naturale și activă pe 22 de platforme comerciale internaționale.

MET nu este implicată în politică. Compania își desfășoară activitatea în conformitate cu reglementările relevante ale UE într-un peisaj extrem de competitiv.

MET Group este deținut în proporție de 80% de angajații MET și 20% de Keppel Infrastructure, o filială deținută integral de Keppel Corporation.

Ştirea iniţială

Ministrul a precizat că o comparație corectă va fi dată la data de 4 mai, când se așteaptă ca Comisia de Reglementare în Energie și Ape să anunțe prețul gazului pentru această lună, transmite Dnevnik.

Ministrul Energiei respinge acuzațiile

Ca răspuns la o întrebare, el a anunţat că în momentul suspendării livrărilor, toţi comercianţii de gaze naturale au fost informaţi că pot depune oferte de aprovizionare, dar nu a putut preciza câte sunt aceste companii din punct de vedere numeric. El a respins acuzațiile GERB, lansate în cursul zilei de mai mulți foști miniștri de la partid, conform cărora Bulgaria cumpără în prezent gaze prin intermediarul MET Energy, compania pentru care a lucrat directorul executiv al Bulgargaz, Ludmil Ioțov, numit de acest guvern.

Nikolov a negat o astfel de conexiune și a subliniat că, indiferent de compania care a prezentat cea mai bună ofertă, aceasta a primit dreptul de a livra către Bulgaria. El a întrebat dacă, din cauza trecutului unei persoane, companiile trebuie excluse sau nu ar trebui alese persoane care au lucrat în domeniu și sunt competente.

„Nu aș spune că Met Energy are legătură cu un furnizor rus. Compania face comerț în toată Europa și nu este treaba statului să se amestece în relațiile corporative. Nu este adevărat că cumpărăm gaze rusești la prețuri mai mari. Ce s-ar fi întâmplat dacă în Bulgaria nu ar exista deloc cantități stocate – am mai fi vorbit despre preț, sau ce se întâmplă când nu există gaze”, a întrebat retoric ministrul.

Compania MET Energy, legături cu Gazprom

După ce s-a anunțat că vineri a fost numit un nou director al Companiei Naționale de Electricitate, care, potrivit spuselor fostului ministru al economiei și energiei de la GERB, Delian Dobrev, provine de la o companie de electricitate, Nikolov a explicat că acest lucru nu este adevărat. El a subliniat că, pentru a evita astfel de sugestii, trebuie probabil angajați oameni fără nicio experiență. El a asigurat că numirea îndeplinește toate cerințele Legii întreprinderilor publice, deși nu a aplicat pentru post. Pentru BNT, Dobrev a descris numirea lui Martin Gheorghiev drept „a lăsa lupul să intre la stână”.

MET Energy Trading Bulgaria, în conducerea căreia a fost Liudmil Ioțov, face parte din grupul elvețian MET – o companie apropiată de Gazprom, cu rădăcini maghiare, înregistrare elvețiană și afaceri în Europa de Sud-Est, legate exact de expansiunea piețelor de gaze. Este singura companie care are capacitate rezervată pe ruta Turkish Stream prin Bulgaria.

Întrebat de ce nici Bulgargaz, companie de stat, nu și-a rezervat capacitate în avans, ministrul a explicat că acestea sunt costuri uriașe, în acest caz din banii contribuabilului, pe care le-a estimat la aproximativ 200 de milioane de leva.

O anexă a costat Bulgaria 370 de milioane de euro

El a mai anunțat că Bulgaria a pierdut 370 de milioane de euro din beneficii din cauza unei anexe semnate de fostul director al Bulgargaz în septembrie, însuși Nikolov fiind demis din funcția de ministru adjunct al energiei, în luna august. Anterior, tot pentru bTV, premierul Kiril Petkov a anunțat despre o anexă semnată în noiembrie, prin care Bulgaria a renunțat unilateral să importe cantitățile convenite de gaz din Azerbaidjan până în luna iunie.

Nikolov a explicat că dacă această anexă nu a fost semnată, prețul gazelor de la 1 mai ar fi fost mai mic. Anterior, premierul a explicat că au loc discuții pentru restabilirea importurilor de gaz azer.