După ce o serie de ţări membre UE au anunţat că îşi menţin restricţiile de muncă pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, vecinii noştri de la sud s-au gândit că pot să aibă şi ei o atitudine similară faţă de ţări mai slab dezvoltate şi din afara Uniunii.Astfel, Dimitar Dimitrov, adjunct al ministrului Muncii din Bulgaria a anunţat că ţara sa impune restricţii la muncă pentru cetăţenii Moldovei, Ucrainei şi Macedoniei. Atitudinea este similară cu cea a unei ţ
După ce o serie de ţări membre UE au anunţat că îşi menţin restricţiile de muncă pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, vecinii noştri de la sud s-au gândit că pot să aibă şi ei o atitudine similară faţă de ţări mai slab dezvoltate şi din afara Uniunii.
Astfel, Dimitar Dimitrov, adjunct al ministrului Muncii din Bulgaria a anunţat că ţara sa impune restricţii la muncă pentru cetăţenii Moldovei, Ucrainei şi Macedoniei. Atitudinea este similară cu cea a unei ţări puternic dezvoltate, din Vestul continentului. Declaraţiile oficialilor bulgari cuprind toate elementele discursului unei ţări occidentale care se adresează esticilor: restricţiile au fost impuse pentru a proteja piaţa muncii, mai ales în contextul crizei, de scădere economică, pentru a tempera tendinţa angajatorilor de a căuta muncitori străini mai ieftini decât localnici, pentru a asigura că şomajul se menţine la cote scăzute, sunt planuri de cooperare pentru aducerea de muncitori originari din aceste trei ţări în Bulgaria, dar cu limite.
Dincolo de nota uşor umoristică, teama oficialilor de la Sofia este aceea că bulgarii care vor reveni de la muncă din Vest vor găsi ocupate de către ucrainieni, moldoveni sau macedoneni ultimele locuri de muncă disponibile. De menţionat că raportul dintre bulgari şi macedoneni este similar cu cel dintre români şi cetăţenii moldoveni. Limbile macedoneană şi bulgară sunt reciproc inteligibile, obiceiurile şi cultura corespund în mare parte, iar în anumite perioade ale istoriei, Macedonia a făcut parte din Bulgaria.
În timp ce în Bulgaria, forţa de muncă ieftină provine preponderent din cele trei ţări menţionate anterior, în România aceasta este de origine mai exotică. Astfel, la noi se întâlnesc în afară de muncitori „europeni” (originari din Moldova sau Turcia) şi angajaţi ce provin din RP Chineză, India sau Pakistan.
- Dintre celelalte 25 de state membre UE, 11 au încă restricţii pentru muncitorii bulgari şi români. Printre acestea se numără Irlanda, Germania, Austria, Marea Britanie. Danemarca va renunţa la restricţii la 1 mai.