"Rămânem în South Stream, este un proiect foarte promiţător", a afirmat Djankov, citat de Novinite.

Djankov a fost în capitala Rusiei alături de ministrul Economiei Traicho Traikov şi cel cel Transporturilor Ivaylo Moskovski. Vizita a avut loc imediat după întrevederile pe care Hillary Clinton le-a avut la Sofia cu oficialii bulgari, una din temele discutate fiind şi cea referitoare la sectorul energetic.

Potrivit lui Djankov, principala temă din discuţiile cu oficialii ruşi fost cea referitoare la proiectele energetice comune dintre Rusia şi Bulgaria, printre care South Stream şi centrala nucleară de la Belene.

Secretarul de stat Hillary Clinton a atras atenţia oficialilor bulgari asupra necesităţii diversificării surselor de energie. Mai mult de 90% din cantitatea de gaze naturale necesară este furnizată de gigantul rus Gazprom. De asemenea, şi centralele nucleare se bazează pe materia primă furnizată de ruşi.

Compania americană Chevron anunţase planuri privind investiţii în exploatarea gazelor de şist, dar guvernul de la Sofia a interzis recent această tehnică de explorare din cauza îngrijorărilor legate de poluare. Bulgaria este una din ţările care participă, alături de România, la proiectul care concurează cu South Stream, Nabucco.