Fitch Ratings a revizuit, joi, la negativ perspectiva ratingurilor Bulgariei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, la nivelul "BBB-", respectiv "BBB", arătând că un sprijin financiar din partea FMI ar avea un efect benefic. Agenţia a menţinut totodată ratingul pentru datoriile pe termen scurt la nivelul "F3" şi plafonul de ţară la "BBB+", se arată într-un comunicat al Fitch. "Înrăutăţirea perspectivelor economiei mondialeă majorează costul măsurilor
Fitch Ratings a revizuit, joi, la negativ perspectiva ratingurilor Bulgariei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, la nivelul „BBB-„, respectiv „BBB”, arătând că un sprijin financiar din partea FMI ar avea un efect benefic.
Agenţia a menţinut totodată ratingul pentru datoriile pe termen scurt la nivelul „F3” şi plafonul de ţară la „BBB+”, se arată într-un comunicat al Fitch.
„Înrăutăţirea perspectivelor economiei mondialeă majorează costul măsurilor economice de reducere a deficitului ridicat de cont curent, amplificând presiunile de revizuire în scădere a ratingurilor. Sprijinul extern, de forma unui program de finanţare din partea FMI, ar putea reduce aceste presiuni”, a declarat Andrew Colquhoun, director la Fitch.
Deficitul de cont curent al Bulgariei a atins 25% din PIB în 2008, cel mai ridicat în rândul celor 80 de ţări emergente evaluate de Fitch.
Astfel, statul bulgar este puternic expus la criza financiară şi recesiunea mondială, care s-a agrav din noiembrie 2008, când agenţia a modificat în scădere ratingul Bulgariei.
Fitch consideră că Bulgaria se confruntă cu perspectiva unei reduceri semnificative a intrărilor de capital.
În al doilea semestru din 2008, intrările de capital din Bulgaria au fost de numai 70% din cele atrase în intervalul similar din 2007.
Agravarea recesiunii la nivel mondial a afectat exporturile, iar consiliul monetar în care leva este cotată în raport cu euro nu permite devalorizarea monedei, aşa cum se întâmplă în statele vecine.
Acest fapt exercită presiuni mari pentru reducerea importurilor.
Fitch anticipează că economia bulgară se va contracta cu 5,5% în 2009, iar ajustările macroeconomice vor avea o influenţă majoră asupra ratingurilor.
Temerile legate de capacitatea Bulgariei de a-şi respecta obligaţiile financiare externe ar putea exercita presiuni sporite asupra ratingurilor, în cazul în care trendul actual nu este corectat.
Datoria externă brută, de 102% din PIB la sfârşitul lui 2008, a fost mult peste media de 43% necesară pentru ratingul „BBB”.
Fitch va urmări dacă economia bulgară are capacitatea de a reveni pe un trend ascendent, mai puţin dependent de creşterea rapidă a datoriilor externe.
Ratingurile Bulgariei sunt totuşi susţinute de situaţia solidă a finanţelor publice, în condiţiile în care statul a înregistrat, în 2008, un excedent bugetar de 3% din PIB, urmând ca în 2009 bugetul să fie echilibrat.