Bulgaria elimină certificatul verde
Deși este țara europeană cu cel mai mic număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19, Bulgaria a eliminat definitiv certificatul verde pentru accesul în mall-uri, restaurante, cafenele sau diverse evenimente în spațiul public, informează DPA. În prezent, doar 29,5% din populaţia bulgară este complet vaccinată împotriva COVID-19 şi doar 10,1% dintre bulgari au fost vaccinaţi cu doza de rapel (booster).
Guvernul din Sofia a explicat că a impus măsuri de relaxare deoarece numărul de persoane infectate cu Sars-Cov-2 a scăzut treptat. În prezent, incidenţa pe şapte zile este de 166,6 la 100.000 de persoane. Însă este posibil ca obligativitatea purtării măştii de protecţie în supermarketuri sau în mijloacele de transport în comun să fie menţinută în Bulgaria.
Reamintim că luni, 7 martie, Guvernul de la Budapesta a decis să elimine aproape toate restricțiile sanitare rămase încă în vigoare. Așadar, vecinii noștri nu au mai fost obligați să poarte masca de protecție în spațiile publice închise.
Ungaria a eliminat aproape toate restricțiile anti-coronavirus
Ungaria a decis să elimine aproape toate restricțiile sanitare impuse în timpul pandemiei de coronavirus, scrie DPA, care adaugă că această țară europeană a anulat diverse restricții împotriva COVID încă din vara lui 2021.
Atunci, Executivul de la Budapesta a decis să ridice restricțiile sanitare privind intrarea în Ungaria și obligativitatea privind prezentarea unui test COVID-19 cu rezultat negativ pentru a avea acces în restaurante. De asemenea, presa internațională a scris că astfel de măsuri sanitare nu au fost reintroduse după ce au venit și celelalte valuri epidemice.
Ce măsuri au fost ridicate în Ungaria
Înainte, la evenimentele publice cu peste 500 de participanţi puteau avea acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, oamenii care au trecut prin boală şi maghiarii care s-au testat şi prezentau rezultate negative, însă începând de pe 7 martie, accesul la evenimente mari a fost permis pentru toate persoanele.
Cu toate acestea, există voci care au criticat deciziile Guvernului condus de Viktor Orban, dar și felul în care acesta a gestionat pandemia de coronavirus.
Amintim că Ungaria, stat cu aproape 10 milioane de locuitori, a înregistrat un număr de 44.000 de decese din cauza coronavirusului. Prin comparaţie, în una dintre ţările vecine, Austria, care are 9 milioane de locuitori, au fost raportate 15.000 de decese asociate COVID-19.
Site-ul Our World in Data arată că 65,5% din populaţia Ungariei a primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID, în timp ce doar 63,3% dintre rezidenţii ungari au fost vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus, în comparaţie cu 74% în Austria.