După ce a retras licența de operare a depozitului de produse petroliere Neftochim Burgas și a terminalului petrolier Roseneț (aflate în proprietatea Lukoil Bulgaria), Guvernul bulgar este nevot să apeleze la rezerve pentru a asigura combustibilul necesar asigurării zborurilor de pe aeroporturile din orașele Varnas și Burgas. Aeroporturile, prin care se trece o mare din traficul turistic din perioada de vară, trebuie să alimenteze cu kerosen și avioanele companiilor străine care efectuează zboruri nu doar pe cele proprii.
Guvernul bulgar a deblocat în noaptea de vineri spre sâmbătă 1.800 de tone de combustibil pentru avioane din rezervele statului, a anunţat ministrul economiei şi energiei Traicio Traikov, citat de Novinite. Decizia, aprobată de Consiliul de Miniştri în cursul nopţii, va asigura combustibilul pentru avioane în următoarea săptămână.
Combustibilul este destinat aeroporturilor din oraşele Varna şi Burgas de la Marea Neagră, unde sezonul turistic de vară este în plină desfăşurare. Aeroportul din Burgas mai are combustibil doar până luni, în timp ce aeroportul din Varna mai dispune de kerosen până la mijlocul săptămânii viitoare. Cantităţi suplimentare de combustibil pentru Burgas vor fi de asemenea redirecţionate de pe aeroportul din al doilea cel mai mare oraş al ţării, Plovdiv. Ordinul guvernului vizează eliberarea de combustibil, ţinut în depozitele Lukoil Bulgaria, pentru consumul de o săptămână.
„Totul a fost aranjat cu Ministerul de Finanţe şi cu Agenţia Vămilor. Dacă va fi nevoie, combustibilul va fi putea fi eliberat în weekend, însă nu cred că va apărea o astfel de necesitate. Singura chestiune urgentă este legată de timp şi nu de structură”, a declarat sâmbătă Traikov. Premierul Boiko Borisov a anunţat vineri că o comisie condusă de Traicio Traikov va monitoriza situaţia de pe piaţa combustibilului din Bulgaria după ce rafinăria locală a gigantului petrolier rus Lukoil a fost nevoită să-şi oprească operaţiunile.
Guvernul a retras licenţa de operare a depozitului de produse petroliere Neftochim Burgas şi a terminalului petrolier Roseneţ. Decizia de miercuri, care a fost luată din cauză că societatea nu a instalat dispozitive care să trimită date despre vânzările sale direct la Agenţia Naţională pentru venituri, a dus practic la sistarea activităţii singurei rafinării petroliere din Bulgaria.
Sursa: AGERPRES