Bulgaria şi Macedonia de Nord sunt tot mai apropiate, în contextul negocierilor de aderare la UE

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord ar putea începe în curând, având în vedere că diferendele istorice dintre această ţară şi Bulgaria sunt tot mai aproape de soluţionare, situaţie la care contribuie acum din plin şi Germania, scriu grecii de la Kathimerini.

Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva, a anunţat marţi un „pas important” în privinţa diferendelor istorice dintre Sofia și Skopje, pas care ar putea permite începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

„Am făcut un pas important (…), dar nu am ajuns încă în punctul în care să spunem da”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, mulţumind Germaniei pentru progresul reuşit.

Implicarea preşedinţiei germane a Uniunii Europene ar putea debloca situaţia

Președinția germană a UE prevede începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania prin adoptarea unui acord-cadru la 10 noiembrie de către Consiliul Afacerilor Generale al UE. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, s-a întâlnit luni seara la Berlin cu omologii săi din Macedonia de Nord și Bulgaria, în încercarea de a obţine undă verde din partea Bulgariei, membră a UE din 2007, notează kathimerini.gr.

„Mai avem încă şanse (…), chiar dacă nu mai este mult timp, dar președinția germană este foarte angajată”, a spus Zaharieva.

Ce nemulţumiri are partea bulgară

Guvernul lui Boiko Borisov și-a înăsprit tonurile în ultimul timp, acuzând Skopje de reticenţă în privinţa soluționării diferendelor istorice dintre cele două țări, precum și că pretinde existența unei minorități macedonene în Bulgaria.

Zaharieva a precizat că așteaptă de la Skopje „o declarație de neacceptare din partea instituțiilor publice [ale țării] cu privire la pretenţiile (legate de existența) unei minorități”. Sofia consideră că populația slavă din Macedonia de Nord este de origine bulgară.

Fiind primul stat care a recunoscut independența fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în 1992, Bulgaria a susținut compromisul la care au ajuns Skopje și Atena cu privire la numele „Macedonia de Nord”, care a permis țării să adere la NATO în martie anul trecut.

Pe de altă parte, Bulgaria protestează împotriva „discursului urii” din manualele şcolare și din mass-media din Macedonia de Nord.