Bulgaria și revenirea din criză. Se va întâmpla abia în 2023

bulgaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Produsul intern brut al Bulgariei va atinge nivelul de dinainte de criză în a doua jumătate a anului 2022, iar revenirea la ocuparea deplină a forței de muncă în economie va avea loc la sfârșitul anului 2023. Acest lucru este preconizat de analiștii de la UniCredit BulBank.Bu

Bulgaria și revenirea din criză. Cu toate acestea, ei avertizează că riscurile privind prognozele lor sunt mari, deoarece totul depinde de factori epidemiologici și politici, transmite duma.bg

Potrivit experților, doar un procent mare de vaccinați va preveni noi restricții semnificative în 2021 și 2022. În raport se arată că BSP este mai probabil să formeze următorul guvern de coaliție din Bulgaria. Prin urmare, experții spun că este posibil ca stânga să scoată cota unică, ceea ce ar sprijini creșterea PIB atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, deoarece persoanele cu venituri mici vor câștiga din aceasta.

Bulgaria și revenirea din criză

După reducerea PIB-ului cu aproximativ 5,5% în 2020, banca se așteaptă doar la o recuperare parțială de 2,7% anul acesta. Procesul de redresare va păși pe o bază mai solidă abia în 2022 și 2023, când este așteaptată o creștere a PIB-ului de 4-5% pe an.

„Ne așteaptă o iarnă grea. Principalul motiv pentru aceasta este creșterea mare a celor infectați și uciși de coronavirus, care a dus la introducerea de noi măsuri restrictive în luna noiembrie. Sunt mai blânde decât cele aplicate în primul val al pandemiei, dar foarte probabil vor rămâne în vigoare pentru o perioadă mai lungă de timp. Ne așteptăm ca economia să înregistreze o scădere în al patrulea trimestru al anului 2020 și primul din 2021″, se arată în raport.

Se așteaptă ca o reducere mai mare a restricțiilor să înceapă în luna martie. Analiștii se așteaptă ca PIB-ul să crească mult în al doilea trimestru al anului 2021, întrucât impactul direct al pandemiei asupra economiei va scădea, iar continuarea stimulilor fiscali va oferi sprijinul suplimentar necesar. Cu toate acestea, consumul în turism și în alte sectoare mai expuse pandemiei va rămâne redus, deoarece efectele pozitive ale vaccinării vor necesita timp.

Procesul de redresare economică

Ritmul în care va avea loc procesul de redresare economică va depinde de durata și eficiența campaniei de vaccinare a populației. Potrivit experților, proporția mare de vaccinați va împiedica necesitatea unor noi restricții semnificative în iarna 2021/22.

Raportul mai arată că formațiunea Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) va rămâne probabil cel mai mare partid din noul parlament, dar cel mai probabil este ca Partidul Socialist Bulgar (BSP) să formeze următorul guvern de coaliție de la Sofia.

„BSP este probabil să elimine cota unică de impozitare, despre care credem că va sprijini creșterea PIB atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, deoarece persoanele cu venituri mici vor beneficia de aceasta”, se arată în analiza UniCredit.