Bulgaria şi România, campioane la nivel european! Poate părea surprinzător, însă datele Eurostat indică faptul că Bulgaria, ţara noastră şi apoi Cehia sunt statele membre UE care au cheltuit cel mai mult în 2019 pentru protecţia împotriva incendiilor.

Datele au fost publicate luni, 3 mai, de către Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Aproape 31 miliarde de euro la nivel european pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor

Statele membre ale Uniunii Europene au alocat în 2019 o sumă de 30,90 miliarde de euro pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor, echivalentul a 0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale.

Bulgaria, cu 0,9%, România, cu 0,8%, şi Cehia, cu 0,7%, sunt ţările unde aceste servicii au cea mai mare pondere.

Comparativ, cheltuielile pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor au o pondere de doar 0,1% din totalul cheltuielilor guvernamentale în Danemarca, 0,2% în Malta şi 0,3% în Austria şi Slovenia.

Pe ansamblu, cheltuielile publice pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor au rămas stabile la 0,4-0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale de la începutul publicării datelor statistice cu privire la acest indicator, în 2001, scrie Agepres.

România: 634,6 milioane euro în 2019 pentru protecţia împotriva incendiilor, adică 0,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale

România a alocat în 2019 o sumă de 634,6 milioane de euro pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor, echivalentul a 0,3% din Produsul Intern Brut şi a 0,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale.

De asemenea, datele Eurostat mai arată că în 2020 erau aproximativ 262.200 de persoane angajate ca pompieri în cele 22 de state membre UE pentru care există date disponibile, reprezentând 0,1% din totalul persoanelor ocupate în UE. Majoritatea celor angajaţi ca pompieri sunt bărbaţi (97%) şi aproape jumătate au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani (47%).

În rândul statelor membre UE, România şi Estonia au cea mai mare pondere a pompierilor în rândul forţelor de muncă (ambele cu 0,4% din totalul persoanelor ocupate).

Comunitatea internaţională celebrează anual, pe data de 4 mai, Ziua Internaţională a Pompierilor, cu scopul de a recunoaşte şi onora sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunităţile lor. Ziua internaţională a pompierilor este cunoscută şi ca Ziua Sfântului Florian, celebrată de mai bine de 150 de ani în Europa.

Sursă foto: Dreamstime