Ponderea 'economiei gri' din Bulgaria şi România reprezenta 33% şi, respectiv 29% din Produsul Intern Brut în 2007, şi nu a scăzut de atunci, fiind cel mai ridicat nivel din Europa de Est, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, informează Novinite.
Bulgaria şi România sunt urmate de Lituania (28,5% din PIB) şi Estonia (28,2%), la polul opus situându-se Austria, cu numai 7,6% din PIB.
Conform statisticilor Comisiei Europene, ponderea ‘economiei gri’ din Bulgaria reprezintă 32% din PIB în 2012.
Tendinţa este atât de extinsă, încât subminează potenţialul de creştere al Europei de Est pe termen lung, avertizează Banca Mondială. De aceea, Europa de Est trebuie să-şi ţină sub control ‘economia gri’ pentru a face faţă actualei crize financiare din Europa şi pentru a promova creşterea.
‘Din cauza impactului crizei din zona euro, a îmbătrânirii populaţiei şi a deficitului de forţă de muncă tot mai mare în economiile emergente din Europa de Est, aducerea muncitorilor şi a firmelor din zona economiei gri este esenţială pentru creşterea economică pe termen lung a Europei de Est’ susţine Banca Mondială.
‘Guvernele noilor state membre ale UE din Europa de Est pur şi simplu nu-şi pot permite o economie gri extinsă, nici pe termen scurt, din cauza temerilor financiare, nici pe termen lung, din cauza reducerii forţei de muncă’, declară Katarina Mathernova, expert al Băncii Mondiale. De asemenea, ea subliniază că Banca Mondială îşi continuă rolul de partener al UE în evaluarea modului în care se poate îmbunătăţi performanţa economică a noilor state membre ale UE.
‘În Bulgaria, România şi Slovenia, forţa de muncă informală este egal împărţită între muncitorii fără contract legal şi persoane fizice autorizate care nu au o profesie. În Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia şi Slovacia, proporţia bărbaţilor angajaţi fără contract este mult mai ridicată decât a celor angajaţi cu forme legale’, se arată în raportul Băncii Mondiale.
În funcţie de criteriul asigurărilor sociale utilizat pentru a identifica muncitorii fără contract legal, cota celor care nu contribuie la asigurări în noile state membre ale UE (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Polonia, Slovenia şi Slovacia) şi care au cel puţin studii medii este de 70% sau chiar mai mare. 99% din cei care nu contribuie la asigurări sociale în Bulgaria, Cehia, Polonia şi Slovacia sunt autohtoni.
Raportul arată că experienţele populaţiei legate de şomaj diferă foarte mult în ţările mai bogate din UE şi în noile state membre ale UE.
În Ungaria şi Lituania, aproximativ 30-35% din respondenţii la studiu au menţionat impozitele drept cel mai important motiv pentru munca la negru, în timp ce impozitele reprezentau cel mai important factor determinant pentru mai puţin de 10% din respondenţii din Slovenia, România, Slovacia şi Bulgaria.
‘Îmbunătăţirea şi un grad ridicat al responsabilităţii morale poate fi obţinută numai prin succesul controlului corupţiei, a calităţii instituţiei şi a gradului de participare a cetăţenilor’, susţine Banca Mondială.
SURSA: Agerpres