Bulgaria şi Romania au demarat acțiunile de construire a celui de-al treilea pod peste Dunăre. Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor anunță că proiectul a fost demarat la aproape 20 de ani de la anunțarea lui.
Bulgaria şi Romania vor construi un al treilea pod peste Dunăre
Bulgaria şi Romania au demarat acțiunile de construire a unui nou pod peste Dunăre. Acest lucru se întâmplă la circa 20 de ani de la anunțarea proiectului.
Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor din Bulgaria a anunțat că proiectul comun a fost prezentat în fața Comisiei Europene (CE). Proiectul presupune un studiu de fezabilitate referitor la al doilea pod Ruse-Giurgiu. Autoritățile celor două țări au demarat astfel în mod efectiv procesul de construire. Se dorește ca acest al doilea pod să fie unul rutier și feroviar.
De partea bulgară, ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Georgi Gvozdeikov, a confirmat implicarea țării sale prin semnarea unei scrisori de angajament. Ea a fost contrasemnată de cministrul român al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu.
Scrisoarea confirmă că ambele țări consideră proiectul drept o prioritate și că vor colabora pentru a-l implementa. Următorul pas este realizarea unui studiu privind infrastructura de legătură din ţară. Acesta va fi realizat prin colaborarea dintre cele două ministere cu partenerii săi asociaţi Compania Naţională de Infrastructură Feroviară şi Agenţia de Infrastructură Rutieră.
Bulgaria investește în acest proiect 1,4 milioane de euro
Contribuția Bulgariei este de 2,73 milioane de leva. Dintre aceștia, jumătate vor fi asigurați printr-un grant oferit prin mecanismul Conectarea Europei. Studiile care vor fi realizate în curând vor analiza soluțiile tehnice (aliniamente și punctele din care va începe podul) pentru demararea proiectului.
Vom afla facă proiectul va fi aprobat pentru finanțare în primele luni ale anului următor. Semnarea unui contract cu CE este estimată pentru jumătatea anului 2024, iar implementarea proiectului ar avea loc până la final de 2026. Acest an marchează termenul pe care îl au la dispoziție cele două țări pentru a decide locaţia şi modalităţile de finanţare a facilităţii de infrastructură.
În cadrul proiectului se plănuiește și analizarea posibilității utilizării mecanismelor de parteneriat public-privat pentru construcţie. Aceste mecanisme ar grăbi termenul de finalizare a construcției. Totodată, ar atrage finanțare suplimentară din diverse surse.
Ruse va fi gazda unei conferințe intitulate „Podul așteptărilor: Importanța Schengen pentru Bulgaria și România”, ce va avea loc vineri. Scopul acestui forum este de a facilita o discuție profundă între politicienii din Bulgaria și România, ambasadorii celor două țări, reprezentanți ai mediului de afaceri și publicul larg, anunță BTA.