Bulgaria și Serbia trebuie să reunească volumele de consum de gaz din întreaga regiune
Potrivit lui Petkov, acest pas ar fi deosebit de important atunci când, odată cu finalizarea interconectoarelor, se facilitează accesul la gazul lichefiat, a scris Anghel Petrov pentru dnevnik.bg
„Una e când Bulgaria vrea să cumpere 3 miliarde de metri cubi, Serbia – 6 miliarde, Macedonia de Nord – 2 miliarde, alta este să vrem să cumpărăm împreună o cantitate comună, care să fie tranzacționată pe o piață comună”, a continuat premierul bulgar. El și-a argumentat propunerea spunând că o astfel de inițiativă va duce la prețuri mai bune, condiții mai competitive și diversificare.
Brnabic a mers mai departe și a vorbit despre o piață comună în domeniul energiei (idee propusă în diverse formate, inclusiv unele susținute de UE) ca scop final, dincolo de „inițiativa extrem de importantă” menționată de Petkov. „Dacă am avea asta, am putea lucra mai rapid și mai eficient, și ar aduce mult mai multă competitivitate economiei noastre. Electricitatea ar fi mai ieftină atât pentru cetățeni, cât și pentru economie. Putem face asta relativ repede, cu investiții în sistemul de transport și interconectoare”.
Uniunea Europeană finanțează interconectorul cu Bulgaria cu aproape 50 de milioane de euro, care (conform spuselor premierului Brnabic) ar trebui să fie finalizat până în octombrie 2023. Serbia este dependentă de gazul rusesc (pe care de anul trecut îl primește prin ramificația balcanică a Turkish Stream), iar președintele Alexandar Vucic a fost la Moscova, la sfârșitul anului trecut, pentru a activa reducerea prețului la gaze.
„Interconectarea noastră privind gazul va fi o prioritate. Împreună suntem foarte puternici în negocierile cu terțe state din regiune. Ceea ce vă va permite, în conexiunea dv. cu Serbia, să aveți acces la gaze lichefiate, ca și la gaz azer. Există un potențial mare de a face o piața unică de tranzacționare a gazului și ne-am bucura să reușim să organizăm acest lucru”, a spus Petkov. (…)
Integrarea europeană: Serbia caută sprijin
Din declarațiilor premierilor Petkov și Brnabic a reieșit că sprijinul Sofiei în parcursul integrării europene a Belgradului a fost subiect de discuție. Concret, au fost menționate două puncte. În primul rând, „este extrem de important să vedem progrese pe calea europeană și ale partenerilor și prietenilor din Macedonia de Nord și Albania”, a spus premierul sârb. Serbia folosește veto-ul bulgar pentru a-și demonstra apropierea de Macedonia de Nord și pentru a ajuta în crize precum coronavirusul într-un moment în care numai ea a avut vaccinuri.
„Vă mulțumim că ați arătat că sunteți angajat în rezolvarea tuturor problemelor în discuție”, a subliniat premierul Serbiei.
În al doilea rând, Serbia ar aprecia sprijinul Bulgariei pentru deschiderea capitolului 3 (economie și competitivitate) din procesul de negocieri cu Uniunea Europeană, după ce a reușit să deschidă patru noi capitole, în luna decembrie. Belgradul speră să primească sprijinul în timpul președinției franceze, în iunie anul acesta, a spus Brnabic, referindu-se la perioada de până la sfârșitul lunii iunie.
Cu doar câteva ore înainte de a se întâlni cu premierul Petkov, președintele Vucic s-a întâlnit cu trimisul special al Marii Britanii în Balcanii de Vest, Stuart Peach. Acest lucru a fost anunțat de însuși președintele pe contul său de Instagram. Biroul său de presă a explicat că subiectul principal a fost nevoia de pace și stabilitate în regiune (dar cu accent pe relațiile Belgrad-Pristina).
Format clar de întâlniri
Petkov și Brnabic au identificat și alte subiecte în cadrul discuțiilor: criza din Ucraina; pachete turistice comune; posibile legături Belgrad – Burgas și Belgrad – Varna, pentru a deveni acestea mult mai posibile; lupta împotriva corupției autohtone, măsuri pentru o economie competitivă.
Guvernele vor organiza și o conferință, „ideea este să întrebați în Bulgaria care sunt colegii sârbi cu care doriți să faceți comerț și care sunt cei bulgari din Serbia cu care doriți să faceți comerț, astfel încât să nu fie doar o bună întâlnire comună cu rezultate reale”. Un alt subiect cheie îl reprezintă conexiunile de infrastructură care se pot face peste graniță – nu numai cu Dimitrovgrad (cu numele bulgăresc Țaribrod), ci și între Vidin din Bulgaria și Zajecar.