Ultimele previziuni ale FMI arată o recesiune de 4,9% în acest an pentru ţările din Europa de Est, mai severă decât cea a statelor occidentale.

Ultimele statistici încep să confirme aceste estimări sumbre, iar analiştii occidentali recunosc faptul că dificultăţile cu care se confruntă marile economii din Vest au slăbit din elanul pe care îl aveau statele estice, multe dintre ele abia ajunse după 20 de democraţie să pornească într-o oarecare măsură motoarele economiei.

Cele mai afectate de recesiune sunt ţările baltice, care au raportat scăderi ale PIB-ului de peste 10%. Letonia a înregistrat în primul trimestru o scădere economică de 18,6% faţă de primul trimestru al lui 2008, în timp ce Estonia a cunoscut o contractare de 15,6%. De asemenea, Lituania are un PIB cu 10,9% mai mic.

 Mici economii cu datorii externe

Experţii afirmă că spre deosebire de România, Bulgaria se află într-o situaţie mai bună, din cauza faptului că moneda vecinilor noştri dispune de un regim de schimb fix faţă de euro. Mai mult, spun analiştii, finanţele publice bulgare erau foarte sănătoase în momentul declanşării crizei.

În privinţa raportului dintre România şi Bulgaria, cifrele vin să confirme afirmaţiile experţilor. În timp ce noi am avut în primul trimestru o scădere de 6,4% a Produsului Intern Brut, Bulgaria a înregistrat o scădere de 3,5% faţă de perioada similară a anului trecut.

Întrebat care sunt handicapurile particulare ale statelor din Europa de Est, Alexandre Vincent, economist al BNP Paribas, spune că „acestea sunt mici economii deschise spre exterior şi care depind foarte mult de exporturile lor cu destinaţia către Europa de Vest. În contextul în care cererea mondială scade, această fragilitate este agravată de deficitul curent şi de datoriile externe.”

Un alt analist economic occidental recunoştea de curând că Europa de Est se află într-o situaţie dificilă din cauza faptului că, imediat după căderea comunismului, a privit cu prea mult entuziasm sistemul capitalist, respingând în totalitate ideea că acest în acest sistem sunt posibile crize de asemenea anvergură.

„Un factor important al situatiei cu care se confrunta tarile din Europa de Est este credinţa imensă pe care au avut-o in economia de piaţa”, spune Jacques Rupnik, specialist pe Europa Centrală şi de Est. 

Avantajele altor ţări estice

Unele state ale Europei Centrale sau de Est prezintă anumite avantaje, spun experţii. Astfel, este cunoscutul caz al Slovaciei care a adoptat moneda euro.

Polonia, de asemenea, are un oarecare avantaj pentru că se bazează pe o cerere internă susţinută şi care poate să facă faţă într-o oarecare măsură lipsei de cerere externă.

Un caz special este şi Cehia care s-a putut baza până de curând de capacitatea solidă de a exporta.