Bulgaria a anunţat că intenţionează să emită paşapoarte pentru un număr de peste 500.000 de cetăţeni din afara spaţiului Uniunii Europene, oferindu-le astfel pe termen lung dreptul de a locui şi munci în Marea Britanie după 2011, când expiră restricţiile privind numărul de cetăţeni din Bulgaria şi România care pot lucra în regat în fiecare an, scrie în ediţia sa de vineri cotidianul Daily Mail.

Ministrul pentru bulgarii de pretutindeni, Bojidar Dimitrov, a afirmat că noii cetăţeni, care trăiesc în prezent în Ucraina şi Republica Moldova, vor fi liberi să vină şi să locuiască în Bulgaria.

Dar, potrivit reglementărilor privind frontierele UE, ei ar putea eventual să se stabilească şi în alte ţări ale UE, inclusiv în Marea Britanie.

Numai anul trecut, Bulgaria a emis aproape 80.000 de noi paşapoarte unor persoane care susţin că sunt de origine bulgară, mergând până la bunicii lor care trăiesc în alte ţări.

În prezent, Londra a impus restricţii privind numărul de cetăţeni din Bulgaria şi România, membre ale UE din 2007, care pot lucra în regat în fiecare an.

Nu mai mult de 25.000 de muncitori calificaţi au voie să lucreze în regat în agricultură şi în industria agroalimentară.

Restricţiile, impuse după ce unii miniştri britanici au evaluat incorect numărul de muncitori est-europeni care ar putea veni din Polonia şi din alte şapte foste ţări comuniste ce au aderat la UE în 2004, sunt în vigoare până în 2011.

În baza reglementărilor UE, restricţiile pot fi prelungite cu încă doi ani, o decizie pe care aproape sigur miniştrii o vor aproba.

Dar după 2013 bulgarii vor avea aceleaşi drepturi privind libera circulaţie ca oricare alt cetăţean al UE. Aceasta înseamnă că aproximativ 500.000 de imigranţi cărora li se vor oferi paşapoarte vor fi liberi să muncească şi să trăiască în Marea Britanie. Demersuri similare de acordare de paşapoarte au fost lansate de către Ungaria şi România.

Dacă un număr semnificativ de noi cetăţeni UE călătoreşte în regat, va fi greu pentru coaliţia britanică de guvernământ să-şi respecte promisiunea de a reduce imigraţia netă /diferenţa anuală dintre numărul de nou-sosiţi şi cei care pleacă/ de la 196.000 la ”zeci de mii”.

Când a aderat Polonia la UE în 2004, miniştrii au estimat că doar 13.000 de persoane vor sosi în regat, dar în realitate numărul acestora a fost de peste un milion.

Ungaria a anunţat recent că, începând din 2011, va emite paşapoarte pentru etnicii maghiari din afara graniţelor sale. Ungurii vor avea imediat acces în Regatul Unit, de vreme ce nu există restricţii în cazul ţărilor care au aderat la UE în 2004.

”Noul guvern este hotărât să reducă imigraţia netă, care să ajungă la zeci de mii de persoane în fiecare an”, a declarat ministrul britanic al imigraţiei Damian Green, precizând că au fost deja adoptate restricţii temporare privind imigranţii economici din ţările nemembre ale UE şi au fost introduse cerinţe de limbă engleză pentru soţ/soţie şi viză pentru partener/parteneră.

”Vom introduce restricţii permanente, vom veni cu propuneri pentru a preveni abuzurile în legătură cu vizele de studii şi vom aplica măsuri temporare în viitor în cazul tuturor noilor state membre ale UE”, a conchis Damian Green.

SURSA: Agerpres