Ungaria a câștigat
Decizia vine în contextul în care Bulgaria speră să obțină în cele din urmă admiterea în zona Schengen, după ani de așteptare. Măsura, care a intrat în vigoare la 13 octombrie, presupunea o taxă de 20 de leva (aproximativ 10 euro) pentru fiecare megawatt-oră (MWh) de gaz transportat prin gazoductul TurkStream.
Inițial, măsura a fost concepută pentru a „reduce profiturile Gazprom”. Dar s-a dovedit a fi dificil de implementat. Iar gigantul rus nu a achitat niciodată suma datorată. Budapesta și Belgradul, dependente de hidrocarburi rusești și dornice să mențină legături strânse cu Kremlinul, au criticat decizia. Au catalogat-o drept o „măsură ostilă care pune în pericol aprovizionarea cu energie a ambelor țări”.
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a mers chiar mai departe. El a amenințat că va bloca aderarea Bulgariei la Schengen dacă taxa nu va fi eliminată.
„Dacă Ungaria își ține promisiunea, veto-ul trebuie ridicat imediat”, a declarat premierul Nikolai Denkov într-un interviu televizat.
Apropierea de aderarea la Spațiul Schengen pare să devină realitate pentru Bulgaria, membră a Uniunii Europene din 2007. Dintre cele două țări care s-au opus aderării sale în anul precedent, Olanda a recunoscut săptămâna trecută că Bulgaria îndeplinește condițiile. Iar Austria și-a relaxat, de asemenea, poziția. Mai mult, Austria a propus conceptul denumit „Air Schengen”. Și-a exprimat disponibilitatea de a relaxa regulile de trafic aerian pentru Bulgaria și România în cazul în care Bruxelles-ul întărește frontierele externe ale Uniunii Europene.
Taxa fusese introdusă în octombrie
Guvernul bulgar, sub conducerea premierului pro-occidental Nikolai Denkov, a introdus în octombrie o taxă de 20 de leva (10 euro) pe fiecare megawatt oră de gaz rusesc. Scopul taxei este de reducere a veniturilor Rusiei în contextul războiului din Ucraina.
Această taxă a fost impusă fără o decizie la nivelul Uniunii Europene și a stârnit nemulțumirea Ungariei. Aceasta din urmă, consideră că măsura este ilegală și nejustificată
Ungaria a solicitat Comisiei Europene să demareze o investigație împotriva Bulgariei în legătură cu această taxă. Până în prezent, nu s-a luat nicio măsură în acest sens.
Ungaria, țară fără ieșire la mare, se bazează în continuare pe importurile de gaz din Rusia. Aceasta este dependentă de gazul rusesc care tranzitează Bulgaria către Ungaria și Serbia prin conducta TurkStream.
Premierul bulgar a promis că va revoca taxa în urma semnalelor primite de la Ungaria cu privire la posibilitatea blocării aderării la spațiul Schengen și a susținut că această măsură va echilibra piața.
Premierul bulgar, Nikolay Denkov, a afirmat joi, 14 decembrie, că Ungaria a notificat oficial că se va opune aderării Bulgariei la spațiul Schengen dacă aceasta nu renunță la o taxă care crește costurile pentru importul de gaz rusesc în Ungaria prin teritoriul bulgar, scrie Euractiv.
În cadrul declarației sale înaintea summitului UE, cu accent pe susținerea continuă a UE pentru Ucraina, Denkov a fost întrebat despre motivul pentru care Bulgaria a renunțat la noua taxă impusă importurilor de gaz rusesc care tranzitează teritoriul bulgar, o măsură pe care o adoptase recent.