"Trebuie să fim realişti şi să admitem că, dacă România ar atinge o rată de absorbţie de 90% a tuturor fondurilor europene pentru perioada 2007-2013, acesta va fi un rezultat bun", a declarat azi, într-o conferinţă de presă, ministrul afacerilor europene Leonard Orban după o întâlnire la Sofia cu omologul său bulgar Tomislav Doncev, transmite un corespondent Agerpres.
Întrebat de Agerpres ce grad de absorbţie aşteaptă pentru perioada de programare actuală, ministrul Doncev a spus că, în condiţiile în care banii vor putea fi contractaţi până la sfârşitul anului 2013, iar termenul final pentru cheltuieli este 2015 este cam devreme pentru un răspuns categoric. În acest moment însă nu putem să avem alt obiectiv decât folosirea tuturor fondurilor, a afirmat oficialul bulgar. Pentru acest scop, este necesar ca la mijlocul anului viitor să avem contracte pentru 102-103% din bani, pentru că în acest fel chiar dacă unele proiecte ar eşua ulterior, nu vom pierde bani, a explicat el. Sunt câteva state care s-au lăudat că au reuşit ca în prima perioadă de programare după aderare să absoarbă 100% dintre bani, iar statul cu cel mai slab rezultat a absorbit doar 10%. Cred că noi trebuie să ne comparăm cu cele mai bune şi nu cu codaşii, a afirmat ministrul Doncev.
La rândul său, Leonard Orban a declarat că în acest moment gradul de absorbţie a fondurilor structurale în România este de 25%, în timp ce în cazul celor de politică de coeziune şi mai mic – de 9,9%. În aceste condiţii, cu toate că ar fi bine să stabilim ca obiectiv absorbţia tuturor fondurilor pentru 2007-2013, trebuie să fim realişti, a spus Orban, precizând că un grad de 90% va fi un rezultat bun.
Orban şi Doncev s-au declarat foarte mulţumiţi de funcţionarea programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria, faţă de care există un interes enorm din partea beneficiarilor, fondurile prevăzute fiind epuizate mult înainte de termenul limită. Cei doi miniştri au recunoscut că programele de cooperare transfrontalieră cu alte ţări vecine sunt foarte departe de succesul acestui program care în opinia lor se datorează colaborării excelente bilaterale. Doncev a spus că se va face tot posibilul ca bugetul acestui program pentru perioada 2014-2020 să nu fie în niciun caz mai mic decât cel pentru perioada în curs.
România studiază experienţa Bulgariei în ceea ce priveşte mecanismul de control al licitaţiilor publice şi în special în ceea ce priveşte evitarea conflictelor de interese, au spus cei doi miniştri, precizând că detaliile care se discută au un caracter strict tehnic.
Orban şi Doncev au mai spus că Bucureştiul şi Sofia şi-au unit eforturile împotriva încercărilor unor ţări din UE să obţină o reducere a fondurilor pentru politica de coeziune pentru următoarea perioadă de programare, 2014-2020.
Ministrul român a adus aminte că în următorii ani urmează să fie ridicate toate restricţiile de pe pieţele muncii din UE pentru muncitorii români şi bulgari, să fie egalizate plăţile directe pentru agricultură şi mai devreme sau mai târziu să fie eliminat şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Pe lângă acestea însă, este foarte important şi ce se va întâmpla în Europa, pentru că noi nu suntem singuri, ci depindem de evoluţiile din Grecia, Spania sau Italia, a afirmat fostul comisar european.
Tomislav Doncev a mai adăugat că este ruşinos că între ţări vecine ca Bulgaria şi România să fie doar două poduri peste Dunăre (dintre care unul urmează să fie inaugurat în câteva luni n.r.). Noi trebuie să vorbim de cel puţin cinci poduri, crede Doncev. El a dezvăluit că, în urma cu două zile, a discutat cu comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, crearea unei noi facilităţi prin care să fie finanţate proiecte din regiunea bazinului dunărean. Dacă va fi creată, prin această facilitate vor fi finanţate o parte din iniţiativele realizate din cadrul Strategiei Dunării.
Agenda vizitei la Sofia a delegaţiei conduse de ministrul Orban mai cuprinde întrevederi cu ministrul bulgar al transporturilor, tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Ivailo Moskovski, cu ministrul dezvoltării regionale şi a lucrărilor publice, Liliana Pavlova, cu ministrul mediului şi apelor, Nona Karadzhova şi cu ministrul economiei, energiei şi turismului, Delian Delian Dobrev.
Citeşte şi:
Tot mai multe companii din România și Grecia se înregistrează în Bulgaria