Traicio Traikov, ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului, a anunţat că Bulgaria va aloca aproximativ 10 miliarde de euro pentru construirea centralei de la Belene.

Traikov a dat ca exemplu centrala nucleară de la Kozlodui, subliniind că aceleaşi instalaţii vor fi construite şi la Belene. El a mai declarat că centrala de la Kozlodui a realizat în 2008 profit de aproape 100 milioane euro. Potrivit acestuia, acelaşi lucru se va întâmpla şi în acest an.

Ministrul bulgar s-a arătat satisfăcut că ministrul rus al energiei, Serghei Şmatko, a acceptat o întrevedere la Sofia, la 17 septembrie. El a afirmat că atunci va afla care sunt deciziile şi angajamentele Rusiei în privinţa proiectelor energetice cu Bulgaria. Traikov a subliniat că acordurile cu Rusia nu vor fi confidenţiale.

Cele două părţi vor discuta în data de 17 septembrie despre traseul gazoductului South Stream, despre oleductul Burgas-Alexandroupolis, precum şi despre poiectul de la Belene.

Traikov a declarat, de asemenea, că nu exlude posibilitatea ca toate cele trei proiecte energetice să fie duse la îndeplinire.

SURSA: Novinite