Bulgaria va solicita un împrumut de la FMI şi UE

Viitorul guvern al Bulgariei, numit după alegerile din 5 iulie, va solicita un împrumut internaţional, de la FMI şi Uniunea Europeană (UE), pentru a plăti datoria pe termen scurt a statului, a estimat economistul şef al Raiffeisen Centrobank, Peter Brezinschek, informează Mediafax. Sondajele arată că actuala coaliţie de guvernământ, condusă de premierul socialist Sergei Stanişev, ar putea fi învinsă de GERB, partidul primarului Sofiei, Boiko Borissov, care a câştigat alegeril

Viitorul guvern al Bulgariei, numit după alegerile din 5 iulie, va solicita un împrumut internaţional, de la FMI şi Uniunea Europeană (UE), pentru a plăti datoria pe termen scurt a statului, a estimat economistul şef al Raiffeisen Centrobank, Peter Brezinschek, informează Mediafax.

Sondajele arată că actuala coaliţie de guvernământ, condusă de premierul socialist Sergei Stanişev, ar putea fi învinsă de GERB, partidul primarului Sofiei, Boiko Borissov, care a câştigat alegerile europarlamentare din 7 iunie. Borissov a declarat pe 18 iunie că Bulgaria are nevoie imediat de un acord cu FMI.

„Se poartă discuţii informale cu Fondul, dar nimic nu este oficial. Nu au ajuns, încă, la nicio concluzie. După alegeri, un nou guvern va veni la putere, care va anunţa oficial că Bulgaria va beneficia de asistenţă din partea FMI şi a Uniunii”, a spus Brezinschek.

Bulgaria are nevoie de FMI

Bulgariei, ca şi Belarusului sau Letoniei, îi lipsesc rezervele pentru a acoperi datoria scadentă în acest an. De aceea, statul ar putea apela la instituţiile financiare internaţionale pentru capital, a precizat Banca Mondială pe 22 iunie.

Stanişev a declarat că Bulgaria „colaborează strâns” cu FMI cu privire la un posibil acord de finanţare de urgenţă, însă autorităţile de la Sofia nu vor lua nicio decizie importantă de politică economică înaintea alegerilor generale din 5 iulie, potrivit presei bulgare.

România a încheiat un acord pentru un program de finanţare externă de 20 miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.

SURSA: Mediafax