“Există un consens politic cu privire la nevoia de a adopta euro cât mai curând posibil”, a declarat Vladislav Goranov, prezent la Vilnius, unde a participat la ceremonia oficială de aderare a Lituaniei la zona euro.
Goranov a adăugat că Sofia va cere celor 19 state membre din zona euro o foaie de drum cu privire la reformele pe care Bulgaria trebuie să le implementeze pentru a intra în ERM-2, anticamera zonei euro.
Întrebat dacă Bulgaria ar putea să intre în ERM-2 în decursul următorilor patru ani de mandat ai actualului Guvern de centru-dreapta, numit în luna noiembrie 2014, Goranov a răspuns: “Cred că este absolut posibil”.
Bulgaria operează din 1997 pe baza unui consiliu monetar, un sistem de politică monetară care leagă leva bulgară de euro la un curs de schimb fix. În luna septembrie 2012, autorităţile de la Sofia au anunţat că amână planurile privind aderarea la zona euro din cauza crizei datoriilor şi a recesiunii din zona euro.
În raportul de convergenţă din 2014, Comisia Europeană a informat că Bulgaria îndeplineşte trei din criteriile necesare pentru adoptarea monedei unice (stabilitatea preţurilor, finanţele publice şi convergenţa dobânzilor), dar nu îndeplineşte cerinţele referitoare la legislaţie.AGERPRES