Bulgaria să devină un hub financiar în regiune, prin deschiderea unor centre financiare, prin care să fie atrase companii multinaționale. Aceasta a fost una dintre propunerile formațiunii „Continuăm Schimbarea”, prezentată în cadrul uneia dintre discuțiile din timpul negocierilor pentru formarea unei coaliții guvernamentale pe tema „economie”. Ideea a fost prezentată de liderul partidului, Kiril Petkov.
„Continuăm Schimbarea” va lucra pentru ca Bulgaria să devină un hub financiar în Balcani
„Avem în prezent una dintre cele mai mici cote de impozit pe profit, dar nu facem bani din asta. Ar trebui ca fiecare companie care se gândește să investească sau să vândă în Europa, să-și dorească să își aibă afacerile aici, avem toate premisele pentru asta. De ce nu o fac? Le este frică. De ce? Ne întoarcem iar la tema corupției”, a explicat Petkov, citat de politika.bg.
Reamintim că luni au început întâlnirile dintre partide, la care fiecare dintre acestea își va prezenta viziunea asupra dezvoltării Bulgariei în următorii 4 ani. La negocierile privind situația economică, Continuăm Schimbarea (PP), Partidul Socialist Bulgar (BSP), Există un Astfel de Popor (ITN) și Bulgaria Democrată (BD) au căzut de acord asupra multor subiecte. Unele dintre ele au fost redirecționate către alte dezbateri și grupuri de experți, deoarece se referă la mai mult de un domeniu de activitate, în timp ce alte subiecte au fost plasate în rubrica despre precizarea necesară a propunerilor.
„În ceea ce privește politicile și viziunea pentru Bulgaria, avem unanimitate privind subiectele. Fiecare dintre aceste măsuri pare absolut justificată, pe baza expertizei viziunile sunt clare, problema apare se pare când vorbim de realizare, de interese speciale, ce vor fi abordate de fiecare dintre grupurile noastre – aceștia sunt oamenii care nu vor fi în parlament, care în ultimii ani au beneficiat de pe urma acestor măsuri pentru a nu se întâmpla”, a comentat Petkov.
De aceea, el a ieșit cu un apel către partide. „Am spus același lucru și în grupul nostru ieri – dacă vedem pe vreunul dintre voi să facă scheme de lobby pentru interese private care nu pot fi justificate prin interesul public, vom începe cu dumneavoastră – nu va mai exista al nostru, al vostru, terți”, a fost categoric Petkov.
Economie cu o dezvoltare verde durabilă
În rest, după discuțiile pentru o coaliție, partidele au convenit asupra unei economii bulgare cu o dezvoltare verde durabilă, o economie a inovației, o valoare adăugată ridicată și un nivel de trai îmbunătățit.
În timpul discuțiilor, au fost făcute numeroase sugestii. Bulgaria Democrată propune „rebranduirea” Bulgariei ca destinație de investiții. Administrația statului să ajute mediul de afaceri și să îl consulte, în loc să îl sancționeze doar și să îl monitorizeze – este cealaltă cerere a partidului.
În ceea ce privește pandemia, Bulgaria Democrată vrea să elimine toate restricțiile pentru mediul de afaceri. „O condiție necesară pentru aceasta este să existe un procent suficient de vaccinați”, a spus Gheorghi Ganev de la Bulgaria Democrată. Ideea este ca până în primul trimestru al anului 2022, acest lucru să se realizeze, trebuie doar să se dubleze ritmul de vaccinare de peste 200.000 de persoane pe săptămână, începând de acum.
Petkov și-a exprimat sprijinul, subliniind că „nu putem dăuna afacerilor cu orice ocazie”. Potrivit acestuia, rezolvarea problemei pandemiei trece prin vaccinare, care este fără obligații și este o alegere informată. El a fost, de asemenea, în favoarea reducerii poverii administrative. Cei de la ITN vor, de asemenea, să reducă povara administrativă pentru întreprinderi. Aceștia se concentrează pe o economie durabilă din punct de vedere ecologic, cu o dezvoltare consecventă. Se propun ținte privind nivelul inflației și, dacă există o oscilație a acestui indicator, să se examineze motivele pentru care aceasta s-a îndepărtat sau se va îndepărta de țintele stabilite. „Trebuie să știm care este scopul nostru și cât de mult ne îndepărtăm”, a spus Lubomir Karimanski de la ITN.
Cei de la ITN vor de asemenea crearea unui registru al rău platnicilor
Ideea este de a lupta împotriva problemelor legate de îndatorarea între companii, ceea ce se poate realiza prin modificări legale pentru a accelera procedurile de lichidare și insolvență.
Reforma generală a învățământului, prin eliminarea bugetelor delegate și revizuirea cotelor de specialități în universități. „Să se investească în pregătirea profesorilor. Profesorii și conferențiarii nu pot sta pe lauri vechi”, a spus și Mika Zaikova. „Dacă nu vom avea o coordonare între economie și educație, nu facem nimic. Nu numai afacerile ar trebui să caute știința, ci și știința ar trebui să caute mediul de afaceri”, a răspuns Petkov.
Potrivit acestuia, atunci când afacerilor și profesorilor noștri le va fi greu să doarmă, pentru că trebuie să concureze pe piețele mondiale, Bulgaria va avea deja economie. Cei de la socialiști doresc o politică de atragere a unor investitori strategici și investiții noi, întrucât în momentul de față doar impozitul scăzut pe profit nu este un avantaj competitiv suficient pentru țară.
„Investitorii străini nu vor veni în Bulgaria dacă banii noștri rămân în bănci și nu găsesc teren propice de investiții pentru a se realiza. Trebuie să arătăm, prin bursă sau prin alte mecanisme, că avem astfel de oportunități de investiții pentru a atrage investiții străine”, a spus Rumen Ghechev de la Partidul Socialist Bulgar. Potrivit socialiștilor, „Zonele industriale” de stat și Sofia Tech Park din Sofia nu își folosesc întregul potențial.
De asemenea, oferă un registru public, la Ministerul Economiei, al practicilor administrative proaste și lipsei de transparență, care îi resping pe investitorii și generează practici de corupție. Potrivit acestora, se poate începe cu primăriile. Cei de la Partidul Socialist Bulgar doresc de asemenea măsuri pe termen scurt pentru a depăși problemele legate de lipsa de forță de muncă calificată, măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici și de îmbunătățire a mediului de afaceri, pentru a face față inflației.