Bulgaria vrea să împrumute 8 miliarde de euro în trei ani

Parlamentul bulgar a aprobat miercuri planul guvernului de a strânge opt miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni pe pieţele externe în decurs de trei ani, transmite Reuters.

După ce colapsul unei bănci locale, în 2014, a forţat statul să contribuie la rambursarea deponenţilor, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană şi-a anunţat intenţia de a acces de două ori pieţele internaţionale în cursul lui 2015 pentru a putea rostogoli datoria actuală şi a finanţa deficitul bugetar.

Cu 161 de voturi pentru, 50 împotrivă şi 12 abţineri, parlamentarii bulgari au ratificat miercuri acordurile convenite cu guvernul bulgar cu patru bănci intermediare pentru emiterea de noi obligaţiuni în valoare de 16 miliarde de leva (opt miliarde de euro). Potrivit acordurilor semnate la începutul acestei luni, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank Plc, Societe Generale şi UniCredit Bank AG vor intermedia implementarea programului de emitere de obligaţiuni al Bulgariei.

'Nu putem tipări bani şi aceasta este singura alternativă la decizia de astăzi de a emite noi obligaţiuni', a declarat ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov.

Bulgaria practică un consiliu monetar care leagă cursul de schimb al monedei naţionale de euro şi de asemenea constrânge capacitatea Băncii centrale de a fixa dobânda de referinţă.

Guvernul de la Sofia vrea să strângă 3,5 miliarde de euro în acest an prin programul său de emitere de obligaţiuni, după ce în luna decembrie a anului trecut Citi, HSBC, Unicredit şi Societe Generale au intermediat pentru Bulgaria au credit de 1,5 miliarde de euro pentru ca Sofia să poată rambursa depozitele garantate în valoare de 3,6 miliarde leva (2,09 miliarde de dolari) după falimentul Corporate Commercial Bank.

AGERPRES