Noul guvern bulgar a făcut o serie de promisiuni poporului său. Mai exact, membrii Executivului au promis că vor eradica corupția din întreaga țară, iar acest lucru se pare că va fi realizat.
Guvernul a adoptat, în cursul zilei de miercuri, un proiect de lege menit să suprime controversatele „paşapoarte de aur”, care permit obţinerea cetăţeniei în schimbul unor investiţii substanţiale, informează AFP.
De menționat este faptul că această practică a fost aspru criticată chiar și de către Comisia Europeană care s-a arătat îngrijorată și totodată a lansat chiar o procedură de infringement împotriva Maltei şi Ciprului.
În același timp, Executivul comunitar a mai tras și un semnal de alarmă în acest sens precizând că respectiva procedură prezintă riscuri pentru UE, care ţin „în special de securitate, spălare de bani, fraudă fiscală şi corupţie”. În același timp, în luna iunie a anului trecut, Bruxellesul a adresat o scrisoare autorităţilor bulgare prin care le cerea să abolească aceste paşapoarte.
Referitor la prevederile programului, care a fost pus în aplicare încă din anul 2013 şi de care profită în special chinezii şi ruşii bogaţi, străinii care investec o sumă de cel puţin un milion de leva (500.000 de euro), se prevede că aceștia pot obţine un titlu de rezident permanent, apoi cetăţenia, dacă dublează această sumă, şi aceasta fără a trece prin etapele dificile ale unei proceduri clasice.
Ce nereguli a descoperit Guvernul bulgar
Pe de altă parte, Guvernul bulgar a detectat o serie de nereguli în 47 de cazuri, adică jumătate din total și tocmai din acest motiv, au apărut semne de întrebare. Mai exact, Ministerul Justiţiei al Bulgariei citează în special cazul unor investitori care au revândut titlurile sau o proprietate recent achiziţionată imediat după ce au fost naturalizaţi.
La rândul său, cabinetul premierului Kiril Petkov, în funcţie de la mijlocul lui decembrie, subliniază prin urmare „absenţa de investiţii reale în economie, care pot crea locuri de muncă”, pentru a justifica abolirea „paşapoartelor de aur”.
Trebuie menționat faptul că și SUA aeste implicată în acest proces. În 2021, Washingtonul a sancţionat şase cetăţeni şi 64 de entităţi bulgare pentru presupusul lor rol „în corupţia” din această cea mai săracă ţară din UE.
Printre aceştia, un influent deputat şi fost magnat media, Delyan Peevski, care a fost de asemenea acuzat de Trezoreria americană că a pus în funcţiune un sistem de achiziţie rapidă a cetăţeniei prin încălcarea procedurii legale.
De menționat este faptul că proiectul de lege este susţinut de o bună parte din clasa politică, însă trebuie să fie aprobat de Parlament. O măsură similară a mai fost înaintată și în urmă cu doi anu. În 2019, Bulgaria a mai vrut să suprime aceste „paşapoarte de aur”, însă la acea dată iniţiativa nu a reuşit.