Bulgaria şi-ar depune candidatura pentru a intra în zona euro începând din luna martie a anului viitor, pentru a-şi îndeplini obiectivul de a adopta moneda unică până în 2013, a declarat ministrul Finanţelor de la Sofia, Simeon Djankov, într-un interviu pentru Reuters.
Djankov a arătat că guvernul învestit în luna iulie „şi-a mobilizat toate resursele politice” pentru lobby pe lângă „lideri cheie ai Uniunii Europene” pentu a-i determina să susţină candidatura statului de la sud de Dunăre. România lucrează în prezent pe un calendar care prevede adoptarea euro în 2015 şi intrarea în ERM (mecanismul ratelor de schimb) în 2013.
„Premierul a început să vorbească despre intrarea în zona euro drept principalul obiectiv al mandatului de patru ani al acestui guvern, ceea ce reprezintă un progres important. În ultimele trei luni, am reuşit să vorbesc cu toţi miniştrii de finanţe din zona euro. Săptămâna trecută, am fost în Spania, ţară care va deţine următoarea preşedinţie rotativă a Uniunii Europene, unde am pregătit terenul pentru lansarea în termen foarte scurt a procesului de intrare în mecanismul ratelor de schimb ERM-2”, a arătat ministrul bulgar.
Analiştii şi unele voci din mediul diplomatic susţin că iniţiativa guvernului de la Sofia s-ar putea confrunta cu opoziţie în Europa de Vest, unde opinia predominantă este că zona euro nu ar trebui extinsă în vremuri de criză, iar Bulgaria ar trebui să-şi rezolve prioblemele economice înainte de a face un astfel de pas.
Djankov recunoaşte că perspectivele Bulgariei de a intra atât de devreme în ERM-2 nu sunt prea optimiste.
„Este dificil în acest moment pentru că suntem în criză – nu numai noi, ci întreaga Europă”, a afirmat oficialul.
El consideră că problemele financiare din ţările baltice – aflate deja în ERM-2 – şi din Grecia au determinat unele state membre ale zonei euro, dar şi Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană să adopte o atitudine mai prudentă, îngrijorată chiar cu privire la candidaţii care doresc să înceapă procesul de adoptare a euro în această perioadă.
Sursa: Mediafax