Bulgaria ar putea intra în zona euro în 2025

Luni, la o conferință dedicată uniunii monetare, ministrul de Finanțe, Asen Vassilev, a declarat că Bulgaria este în grafic pentru a îndeplini până în septembrie criteriul referitor la rata inflației.

Acesta este necesar pentru aderarea la zona euro, conform transmisiilor de la Novinite.

Oficialul și-a exprimat încrederea în capacitatea Bulgariei de a respecta termenele stabilite pentru îndeplinirea criteriilor necesare pentru aderarea la zona euro.

„Inflaţia scade rapid, în prezentă se situează la 3,3%, sub valoarea de referinţă cerută pentru intrarea în zona euro”, a declarat Vassilev.

Ministrul bulgar al Finanțelor a adăugat că acest indicator este monitorizat timp de 12 luni.

Bulgaria se pregătește să publice în luna iunie raportul obișnuit de convergență. În acest context, țara a convenit să solicite un raport suplimentar imediat ce criteriul privind inflația este îndeplinit.

Întrebat despre momentul aderării, Asen Vassilev a răspuns:

„În momentul în care îndeplinim criteriul privind inflaţia, vom cere un raport suplimentar de convergenţă de la Comisia Europeană, deschizând calea pentru intrarea Bulgariei în zona euro în 2025”.

monedă, euro
Monedă euro / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Bulgarii nu intenționează să majoreze taxele

Cu toate recomandările FMI privind creșterea taxelor, Vassilev a anunțat că Executivul nu are planuri de majorare a acestora. Ministrul de Finanțe a subliniat că restabilirea TVA la 20%, cu excepția restaurantelor, ilustrează modul în care Guvernul tratează problema impozitării.

Deși FMI a propus o uniformizare a ratei TVA în toate sectoarele, Ministerul de Finanțe se opune, a afirmat Vassilev.

Cât despre propunerile FMI, care implică taxarea progresivă a persoanelor fizice, ministrul bulgar al Finanțelor a declarat:

„Nu intenţionăm să majorăm taxele”.

Bulgaria vrea să adere la zona euro în 2025

Bulgaria își propune să adere la zona euro în 2025. Euro a fost lansat în 11 țări la începutul anului 1999. În primii trei ani, a funcționat ca monedă electronică. În prezent, zona euro include 20 de țări. De asemenea, este utilizată ca metodă de plată pentru aproximativ 350 de milioane de persoane.

La începutul lunii februarie, Consiliul Uniunii Europene a aprobat designul părții naționale a monedelor euro bulgărești, conform anunțului făcut de Banca Națională a Bulgariei (BNB). Designul reproduce simbolurile prezente pe monedele bulgărești actuale: Călărețul de la Madara – pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de eurocenți; Sfântul Ivan Rilski – pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar – pe moneda de 2 euro.

Analiștii consideră că aderarea la zona euro ar putea ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiții străine și să obțină un rating suveran mai bun. Acest lucru ar reduce costurile de finanțare a datoriilor.

Cu mult timp în urmă, țara vecină a decis să își lege moneda națională de euro.