În cursul zilei de luni, premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a declarat că țara sa susține sancțiunile impuse Rusiei, însă că va cere o excepție cu privire la importurile de gaze și petrol din Rusia.
Bulgaria ar putea cere o exceptare de la sancțiunile privind importurile de gaz și petrol din Rusia. Țara este aproape dependentă
Premierul bulgar spune că țara sa susține sancțiunile împotriva Rusiei ca mijloc de a opri invazia în Ucraina, însă că va cere o exceptare de la interzicerea importurilor de gaze naturale și petrol ruses, dacă o astfel de propunere este înaintată, scrie Reuters, care adaugă că Bulgaria este aproape complet dependentă de Rusia în acest aspect.
De asemenea, presa internațională mai scrie că singura rafinărie de petrol, deținută de compania rusă LUKOIL, furnizează peste 60% din combustibilul folosit în țară.
„Bulgaria ar susţine toate tipurile de măsuri pentru că suntem cu adevărat împotriva războiului, dar pentru acestea două (petrol şi gaze), poate că am cere o exceptare… Nu avem alternative chiar acum, suntem prea dependenţi”, a declarat premierul Kiril Petkov, adăugând „susținem pe deplin poporul ucrainean, am susţinut primul pachet de sancţiuni, suntem chiar deschişi şi pentru alte sancţiuni; doar aceste două sancţiuni, ar fi foarte greu pentru noi să le adoptăm ca economie şi ca ţară”.
Bulgaria va cumpăra 1,5 milioane de tone de grâu
Având în vedere riscurile care ar putea apărea în urma unui posibil accident la centralele nucleare din Ucraina, Executivul de la Sofia va începe să cumpere 1,5 milioane de ton de grâu pentru a-și consolida aprovizionarea cu alimente până la recolta de anul viitor.
Bulgaria, care a produs peste şapte milioane de tone de grâu anul trecut, nu intenţionează să interzică exporturile de grâu, a spus Petkov, adăugând că statul îşi va consolida, de asemenea, rezervele de porumb şi seminţe de floarea soarelui.
Premierul Kiril Petkov a mai declarat că Bulgaria îşi menţine pentru moment ţinta de aderare la zona euro în ianuarie 2024. El a spus că inflaţia în Bulgaria ar urma să fie similară cu cea a ţărilor din zona euro.
Comisia Europeană caută să scape complet de dependența de Rusia
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declara, în cursul zilei de luni, că instituţia pe care o conduce urmărește îmbunătăţirea eficienţei energetice a Uniunii Europene, sporirea investiţiilor în producţia de energie regenerabilă şi schimbarea surselor de energie ale UE cu „furnizori mai de încredere”.
„Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”, a exclamat aceasta, potrivit DPA.
Uniunea Europeană urmărește implementarea inițiativei respective drept răspuns la agresiunile militare ruse asupra Ucrainei, care continuă de aproape două săptămâni.
Reamintim că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii colaborau pentru a garanta furnizări sigure de energie electrică încă de dinainte de izbugnirea războiului din Ucraina, o alternativă fiind gazul natural lichefiat. Statele Unite ale Americii sunt deja un important furnizor de gaz natural lichefiat pentru UE.