Bulgarii au bani europeni pentru autostrăzi

Fondurile necesare construirii a trei autostrăzi în Bulgaria sunt secuziate şi lucrările vor începe în 2010, a declarat Ministrul Dezvoltării Regionale şi a Lucrărilor Publice din Bulgaria, Rosen Plevneliev. Acesta a spus că lungimea totală a autostrăzilor Trakya (115), Lyulin (19,2) şi Maritsa (67) este de peste 200 de kilometri, inclusiv tronsonul Struma şi că termenul de finalizare înaintat este 2013. Oferta publică pentru tronsonul Trakya va începe până la sfârşitul

Fondurile necesare construirii a trei autostrăzi în Bulgaria sunt secuziate şi lucrările vor începe în 2010, a declarat Ministrul Dezvoltării Regionale şi a Lucrărilor Publice din Bulgaria, Rosen Plevneliev.

Acesta a spus că lungimea totală a autostrăzilor Trakya (115), Lyulin (19,2) şi Maritsa (67) este de peste 200 de kilometri, inclusiv tronsonul Struma şi că termenul de finalizare înaintat este 2013.

Oferta publică pentru tronsonul Trakya va începe până la sfârşitul acestei luni, câştigătorul licitaţiei urmând să fie selectat până la sfârşitul lunii februarie 2010 când vor începe construcţiile. Autostrada este finanţată în proporţie de 85% din fonduri europene şi 15% dintr-un credit accesat de la Banca Europeană de Investiţii.

Oferta publică pentru tronsonul Maritsa va începe în a doua jumătate a anului viitor, moment în care se vor da drumul şi la lucrări. Ministrul a explicat că sunt fonduri programate şi pentru tronsonul Hemus, dar nu sunt bani pentru renovarea segmentelor care au fost deja construite.

„Avem miliarde, dar ne lipsesc proiectele“, a declarat Plevneliev.

Ministrul bulgar a confirmat că ofertele vor fi administrate de un singur corp, aşa cum a promis GERB, partidul aflat la putere, adăugând că este vorba fie de Ministerul Finanţelor, fie de cel al Economiei.

500 de companii de construcţii în faliment

Cu privire la criza de pe piaţa construcţiilor, Plevneliev a oferit date care arată că în ultimele şase luni cifra de afaceri a companiilor de construcţii din Bulgaria a scăzut cu 30-35% în timp ce din 1.500 de companii înregistrat la registrul naţional, 500 îşi vor închide, cel mai probabil, activitatea.

„Aceste date ne pun alături de Spania unde sunt reduceri de 45% ale lucrărilor din construcţii, ceea ce conduce la o rată a şomajului de 18%“, a declarat ministrul.

În plus, Plevneliev a mai informat că Bulgaria este ameninţată de rambursarea a 350-500 mil. euro către UE în cazul în care statul nu reuşeşte să demonstreze că a absorbit cu succes fondurile programului ISPA.

Termenul limită al ISPA este 1 ianuarie 2011, când se va realiza un audit al tuturor proiectelor. În zece ani, Bulgaria a atras doar o pătrime din totalul de 1,6 mld. euro din programul ISPA.

SURSA: Novinite