Bulgarii au început un boicot al marilor lanțuri de magazine

Bulgarii au început un boicot al marilor lanțuri de magazine alimentare și supermarketurilor din țară, ca răspuns la creșterea prețurilor alimentelor.

Mulți dintre consumatorii bulgari speră ca acest boicot să ducă la o scădere a prețurilor, conform G4Media. Ivet Tabakova, proprietarul unui magazin alimentar, a declarat: „Sper să funcționeze. Nu sunt de acord cu politicile extrem de agresive ale marilor lanțuri de magazine alimentare.”

Ea a adăugat: „Acestea atrag clienții prin reducerea bruscă a prețurilor la anumite produse, iar diferențele sunt ușor de observat. De exemplu, 15-20 de produse au prețuri mai mici, în timp ce restul au adaosuri foarte mari.”

Pentru mulți dintre proprietarii magazinelor mici, boicotul a adus un avantaj semnificativ, având în vedere că vânzările lor au crescut, iar clienții fideli cumpără acum mai multe produse alimentare.

„Clienții vin și cumpără produse de bază precum zahăr, făină, iaurt și ulei. Este important să ai atitudine; când ai o abordare corectă, clienții se întorc și mai cumpără produse.”

Organizatorii boicotului cer ca supermarketurile să limiteze marjele de profit pentru produsele alimentare la mai puțin de 30% și solicită parlamentului să adopte o lege pentru reglementarea prețurilor. Ei au anunțat un nou boicot pe 27 februarie și au cerut autorităților să ia măsuri.

Guvernul spune că va implementa măsuri

Guvernul bulgar a anunțat că va implementa măsuri pentru a reduce lanțurile de aprovizionare și a elimina practicile comerciale neloiale. Autoritățile și agențiile de reglementare au început inspecțiile prețurilor.

„Monitorizăm modul în care sunt furnizate informațiile consumatorilor și verificăm dacă există înșelăciune. De asemenea, analizăm corectitudinea prețurilor și promoțiile nerealiste,” a declarat Ignat Asenov, șeful Comisiei pentru protecția consumatorilor.

„Informațiile obținute în urma controalelor vor fi folosite pentru a crea o lege care să reglementeze contractele din lanțul de aprovizionare.”

Protestele și boicoturile legate de creșterea inflației alimentare și a prețurilor ridicate au început să se extindă în întreaga regiune a Balcanilor în ianuarie, începând cu Croația. În paralel, au avut loc boicote similare în România, Serbia, Slovenia și Grecia.

Bulgarii au protestat împotriva trecerii la moneda euro

Proteste violente au avut loc în Bulgaria ca urmare a trecerii la moneda euro, organizate de partidul ultranaționalist Renașterea, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse și anti-Uniunea Europeană. Manifestațiile au degenerat în confruntări violente, iar mai mulți polițiști au fost răniți. Membrii și susținătorii partidului au ieșit pe străzi pentru a apăra leul bulgăresc și pentru a se opune adoptării monedei euro.

Kostadin Kostadinov, președintele partidului Renașterea, a declarat că nu vor permite distrugerea independenței financiare a Bulgariei și au insistat asupra necesității de a păstra leul bulgăresc. De asemenea, el a subliniat că protestatarii sunt acolo pentru a-și apăra libertatea.

Protestul a început sâmbătă la prânz, în fața Băncii Naționale a Bulgariei, iar ulterior manifestanții au marșat spre sediul reprezentanței Comisiei Europene din Sofia. Guvernul Bulgariei a condamnat atacurile asupra clădirii UE, subliniind că astfel de acte sunt inacceptabile și contravin principiilor statului de drept.