În Bulgaria ar urma să se ia o decizie care îi va face pe mulți să se simtă ușurați. Vestea este cu atât mai importantă cu cât toată lumea se uită cu îngrijorare cum prețurile la gaze naturale au explodat în ultima vreme în majoritatea statelor europene. Acum, însă, Bulgargaz a luat o hotărâre cheie.
Directorul executiv al companiei Bulgargaz, Deniţa Zlateva, a anunţat că gazele naturale s-ar putea ieftini, de luna viitoare, cu aproape 32%, preţul fiind de circa 240 de leva (aproximativ 120 de euro) pe MW/h.
Motivul principal este că de la 1 octombrie, interconectorul de gaze bulgaro-grec se aşteaptă să devină funcţional, iar Bulgaria va primi prin intermediul său toate cantităţile de gaze azere convenite.
„Scumpirea actuală de pe bursele internaţionale se va reflecta asupra preţului în noiembrie”, a precizat Zlateva.
El a adăugat că există un mare interes pentru cele patru licitaţii anunţate privind furnizarea de gaze naturale lichefiate, atât pe termen scurt, cât şi pe o perioadă de 10 ani.
„Faptul că avem companii din America, Europa, Orientul Mijlociu, China arată că aceasta este abordarea corectă. Sper că prin aceste proceduri deschise, transparente, competitive vom obţine şi un preţ bun pentru noiembrie. Nu suntem îngrijoraţi că nu va fi furnizată cantitatea necesară de gaze naturale. Scopul nostru este să avem preţuri competitive”, a menţionat directorul companiei Bulgargaz.
Bulgargaz va prezenta solicitarea sa finală privind preţul pe 1 octombrie, a informat bnr.bg.
Bulgargaz va solicita rezervarea unei capacități suplimentare de stocare de 500 de milioane de metri cubi de GNL
Amintim că guvernul interimar bulgar a informat pe 15 septembrie că furnizorul public de gaze Bulgargaz va solicita rezervarea unei capacități suplimentare de stocare de 500 de milioane de metri cubi (mmc) de gaz natural lichefiat (GNL), sau 5,3 milioane de MWh pe an, la terminalul plutitor de gaz natural lichefiat (GNL) planificat în Grecia, la Alexandroupolis.
Potrivit informațiilor transmise de guvernul Bulgariei într-un comunicat, cererea va fi înaintată operatorului terminalului, Gastrade, pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data punerii în funcțiune a instalației.
Terminalul din Alexandroupolis, care are o capacitate totală de expediere de 5,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze naturale, ar trebui să înceapă să funcționeze până la sfârșitul anului 2023, conform seenews.com. Acesta va fi conectat la Sistemul național de transport al gazelor naturale din Grecia (NNGΤS) cu o conductă de 28 de kilometri, prin care GNL regazeificat va ajunge pe piețele din Grecia, Bulgaria și din regiunea mai largă a Europei de Sud-Est (SEE), de la potențiali furnizori, printre care SUA, Algeria și Qatar.
După ce va primi capacitatea solicitată sau o parte din aceasta, Bulgargaz intenționează să lanseze o licitație pentru furnizarea de GNL în limita capacității totale rezervate a terminalului pentru perioada 2024-2034, în condiții de preț care să se alinieze la prețurile de referință de pe hub-urile de gaze lichide din întreaga lume, a precizat, atunci, guvernul.