Bulgarii cer despăgubiri de 400 de milioane de euro de la Gazprom

Gazprom, gaze, Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Bulgaria a început o procedură de arbitraj împotriva companiei ruse Gazprom, referitoare la acordul de livrare a gazelor și cere despăgubiri de 400 de milioane de euro.

Bulgarii cer despăgubiri de 400 de milioane de euro de la Gazprom

Compania bulgară de gaze Bulgargaz EAD, de stat, a început o procedură de arbitraj împotriva companiei ruse Gazprom Eksport, solicitând despăgubiri de 400 de milioane de euro (432,76 milioane de dolari) pentru încălcarea contractului în 2022, a anunțat marți compania, citată de Reuters.

Bulgargaz a demarat procedurile luni, în fața Curții de Arbitraj a Camerei de Comerț Internațional din Paris, deoarece Gazprom Eksport nu a răspuns invitației sale de a soluționa disputa pe cale amiabilă. Conform declarației companiei bulgare, această măsură a fost necesară pentru a proteja interesele sale economice și pentru a obține compensațiile financiare cuvenite în urma neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către compania rusă.

”După ce partea rusă nu a luat măsuri pentru a soluţiona problema în afara instanţei, Bulgargaz a luat măsurile necesare pentru a proteja interesele companiei”, se arată într-un comunicat.

În 2022, Gazprom a suspendat contractul pe termen lung al Bulgargaz, care acoperea 90% din cantitățile de gaze naturale livrate de Bulgargaz către clienți. Compania rusă a oprit furnizarea de gaze naturale către Bulgargaz la sfârșitul lunii aprilie 2022. În ciuda acestui fapt, Grupul Gazprom nu a fost disponibil pentru comentarii imediate.

Bulgaria, un stat membru al Uniunii Europene și al NATO, a aderat la sancțiunile internaționale împotriva Rusiei ca urmare a invaziei acesteia în Ucraina, care a început în 2022. Această poziție a contribuit la contextul mai larg al disputei dintre Bulgargaz și Gazprom, într-un cadru geopolitic tensionat.

Probleme și în Austria pentru compania rusă

Și în Austria, rușii de la Gazprom au probleme. Ministerul Energiei din Austria a format o comisie de experți pentru a evalua posibilitatea de reziliere a contractului de furnizare de gaze încheiat între Gazprom și OMV, ca parte a eforturilor de reducere a dependenței de Rusia, conform declarațiilor ministrului Leonore Gewessler.

În vederea acestui obiectiv, comisia formată va examina contractul de furnizare de gaze încheiat de Gazprom cu OMV, contract al cărui conținut este păstrat confidențial de OMV.

Semnat în 2018 în prezența cancelarului de atunci, Sebastian Kurz, și a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, acest contract a prelungit cu 12 ani, până în 2040, perioada în care Gazprom va furniza gaze naturale către OMV.

Până în prezent, conținutul exact al contractului semnat între OMV și Gazprom era cunoscut doar de OMV, fără ca Guvernul sau autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Austria să fie informate în mod detaliat.

Public, se cunoaște că acest contract, valabil până în 2040, include o clauză de tip „Take-or-pay”, prin care OMV trebuie să plătească pentru gazele livrate de Gazprom chiar dacă nu utilizează cantitățile stabilite.

Ministrul Energiei, Leonore Gewessler, a afirmat la o conferință de presă organizată marți că prelungirea contractului din 2018 a fost o eroare.