Deși a rămas cu rachete anti-grindină din anii anteriori, guvernul bulgar a luat decizia de a aloca peste 5 milioane de dolari SUA pentru a cumpăra un număr impresionant de noi astfel de dispozitive. Numărul a fost stabilit pe baza datelor din anii anteriori.
Guvernul bulgar a alocat joi 10,4 milioane de leva (5,78 milioane de dolari SUA) pentru achiziţionarea a 14.000 de rachete anti-grindină.
Milioane de hectare protejate
Numărul a fost stabilit pe baza datelor din anii anteriori şi a tendinţei de creştere a puterii şi frecvenţei fenomenelor de grindină, se arată în comunicat.
Înainte de începutul sezonului de combatere a grindinei, Agenţia de Combatere a Grindinei (HSA) mai are 4.382 de rachete, se arată într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
Conform comunicatului, HSA protejează o suprafaţă de peste 2,05 milioane de hectare.
Rachetele sunt utilizate pentru a dispersa un reactiv în aer care să reducă formarea grindinei în nori.
Opresc formarea particulelor de gheață în nori
Tunurile sonice sau tunurile antigrindină sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii în care se formează grindina, în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindină este în agricultură, pentru protecția culturilor.
Un amestec exploziv de acetilenă și aer este împins în camera inferioară a mașinii. Unele sisteme utilizează și oxigen sub presiune, pentru a mări efectul exploziv.
Unda se propaga cu viteza sunetului până la înălțimi de 15.000 metri și întrerup formarea particulelor de grindină. Rezultatul este că acestea cad sub formă de ploaie sau lapoviță. Undele de șoc pot împiedica formarea grindinii, dar nu pot altera forma unor particule de grindină deja formate.
Cresc precipitațiile lichide
Tocmai din această cauză, utilizarea rachetelor antigrindină are drept rezultat creșterea precipitațiilor lichide. Acest fapt a făcut ca pe seama rachetelor antigrindină să fie puse unele cazuri de ploi torențiale, care au produs și inundații cu urmări catastrofale.
Specialiștii spun însă că, deși rachetele antigrindină produc ploaie, ele nu pot fi responsabile de inundații, întrucât cantitatea de precipitații generată de rachete este mică, ploile sunt strict localizate în zonele de lansare a rachetelor și nu durează decât câteva ore.
În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, protecția culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri pătrați.