Agenția bulgară Novinite a anunțat că oficialii Cabinetului de la Sofia au poziționat șoseaua Ruse – Makaza pe lista scurtă a proiectelor „de impoprtanță națională” pentru a putea atrage fonduri prin Programul Operațional Sectorial „Transport” (POS-T). Pe teritoriul Bulgariei, drumul va trece prin Byala, Veliko Tarnovo, Dryanovo, Gabrovo, Kazanlak, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Kardzhali și Momchilgrad.
De fapt, șoseaua cu o lungime de circa 500 km, există și în prezent (I-5), cu excepția unei porțiuni de câteva zeci de kilometri situată la granița bulgaro-greacă, în preajma localității Makaza. Guvernul bulgar are în plan lățirea actualului drum și construirea de tuneluri astfel încât între București și Alexandroupolis să se poată circula în regim de drum expres. Pentru realizarea acestui proiect a fost creat un consorțiu de patru firme numit „Kardzali – Podkova”.
Agenția notează că este încă neclar modul în care va fi grăbită realizarea acestui derum de care se vorbește „de 20 de ani”, mai ales că nu a fost anunțat niciun orizont în privința finalizării lucrărilor. Dacă bulgarii se vor ține de cuvânt, distanța dintre București și Alexandroupolis ar putea fi parcursă în circa cinci – șase ore facilitând accesul turiștilor români la stațiunile de pe litoralul grecesc.