Noul guvern al Bulgariei a redus semnificativ cheltuielile statului, atrăgând lauda comunităţii internaţionale şi mărind popularitatea ministrului bulgar de finanţe, Simeon Djankov, fost economist la Banca Mondială.

Guvernul, condus de primul ministru Bozki Borisov, a câştigat alegerile parlamentare din iulie cu promisiunea de a combate recesiunea şi de a reduce nivelul ridicat de corupţie, care anterior fusese invocat de Uniunea Europeană drept cauză pentru îngheţarea unor fonduri de ajutor în valoare de 1,56 miliarde de dolari.

Lipsa de fonduri a agravat situaţia economică a Bulgariei, unde creşterile din industria imobliară şi cea a oţelului, propulsate de un val de capital străin, au fost înlocuite în contextul crizei actuale de fabrici închise.

Măsuri de criză

Djankov a îngheţat salariile bugetare şi pensiile, a pus la păstrare proiectele costisitoare de investiţii ale statului, şi a redus cheltuielile guvernului cu 15%. Aceste măsuri au avut ca rezultat o reducere de 81% a deficitului bugetar la 76,5 milioane de dolari în august de la 412 milioane în iulie.

Prin aceste măsuri, guvernul şi-a atras aprobarea analiştilor occidentali şi a atins cele mai înalte cote de aprobare din partea populaţiei de la căderea comunismului. Rata de aprobare a guvernului este de 64%, potrivit unor studii Gallup.

Ivo Prokopiev, directorul Confederaţiei Angajatorilor şi Industrialiştilor din Bulgaria, a declarat că datorită crizei, noul guvern are un mandat unic: Fiecare decizie neagreată poate fi explicată, fiind mult mai probabil ca publicul să sprijine aceste decizii.

Ministru de finanţe competent

Pentru mulţi participanţi la vot, Djankov este asociat cu aceste decizii şi cu execuţia lor.

Economia Bulgariei a evitat până acum contracţiile majore înregistrate de Letonia, Lituania şi Estonia, dar şomajul este în creştere. În acelaşi timp, atracţia Bulgariei ca sursă ieftină de muncă scade, putând reduce posibilitatea unei recuperări bazate pe exporturi.

Djankov a declarat că eforturile de a diminua cheltuielile trebuie să continue şi că este sigur că bugetul Bulgariei va fi echilibrat anul acesta.

Economia Bulgariei ar trebui să înceapă să crească la sfârşitul anului, potrivit lui Djankov, dacă cererea globală va creşte. Cifre preliminare arată că produsul intern brut se va reduce cu 4.8% în al doilea trimestru, comparat cu o creştere de 7% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul de finanţe a subliniat faptul că nu se grăbeşte să apeleze la Fondul Monetar Internaţional pentru finanţări de urgenţă, aşa cum au făcut mulţi dintre vecinii Bulgariei. O delegaţie a FMI ajunge la Sofia săptămâna aceasta pentru a evalua situaţia fiscală.

14 ani la Banca Mondială

Djankov a petrecut 14 ani la Banca Mondială, părăsind Washingtonul pentru a se alătura guvernul domnului Borisov.

Odată ajuns la conducere, primul obiectiv al lui Djankov a fost să reducă o serie de cheltuieli şi măsuri populiste instaurate de fostul guvern socialist înainte de alegerile din iulie, care ameninţau să pună finaţele publice ale Bulgariei pe roşu pentru prima oară în mai mulţi ani.

De la problemă, la exemplu

Nigel Rendell, un analist pe pieţe emergente, a declarat că până acum câteva luni Bulgaria era una dintre cele mai problematice ţări din zonă, dar că acum pare că s-a redresat şi că a dat tuturor o lecţie.

Djankov a declarat că prioritatea lui este de a împiedica scăderea bugetului sub nivelul de deficit care ar putea pune în pericol echilibrul dintre levă şi euro.

Bulgaria împărtăşeşte încă multe probleme cu Ungaria şi Letonia, în special mari datorii în valută.

Djankov este de părere că efectul pozitiv al reformelor, împreună cu sprijinul populaţiei vor uşura munca politicienilor, care trebuie să ia măsuri dure pentru a depăşi recesiunea. Potrivit lui Djankov, alegerile au demonstrat că populaţia s-a săturat de corupţie şi proastă guvernare.

SURSA: WSJ