Bulgarii, nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă țara lor! Vor ca Parlamentul European să apere tradițiile
La o întrebare dintr-un studiu din noiembrie anul trecut, „În momentul de față, ați spune că în general lucrurile în Bulgaria merg în direcția corectă” cu „Nu” au răspuns 60%, iar cu „Da” – 20%. Timp de 12 luni, acești indicatori nu s-au modificat cu niciun punct procentual, conform dnevnik.bg
Datele provin dintr-un studiu sociologic comandat de Parlamentul European, publicat astăzi. A avut loc în perioada 2 noiembrie – 3 decembrie 2021, în rândul a 26.510 de cetățeni din toate cele 27 de state membre. În Bulgaria, 1.020 de persoane au fost intervievate sub formă de interviu față în față, completate de interviuri online, atunci când a fost necesar din cauza pandemiei de COVID-19.
Au fost adresat o serie de întrebări, inclusiv legate de atitudinea față de Uniunea Europeană și Parlamentul European și ce se așteaptă de la europarlamentari.
Exact în luna alegerilor parlamentare și prezidențiale, bulgarii au fost întrebați și dacă sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în țară. Aproape două treimi (62%) au răspuns negativ, iar 25% au spus că nu sunt deloc mulțumiți. 35% s-au pronunțat pozitiv (doar 4% au spus că sunt „foarte mulțumiți”).
Odată cu vârsta, acest scepticism crește, dar nemulțumirea domină și în rândul celor mai tineri. Din generația „millennials” (născuți în perioada 1981-1996) nemulțumiți de democrația bulgară sunt 56%, iar din Generația Z (născuți după 1997) – 47%.
De asemenea, este interesant că dintre grupurile profesionale cei mai nemulțumiți s-au dovedit a fi managerii (67%), ceea ce este chiar mai mult decât nemulțumirea muncitorilor de rând (66%) și se apropie de cea a pensionarilor (70%). Bulgarii care se autodefinesc drept treimea inferioară a clasei de mijloc s-au dovedit, de asemenea, foarte nemulțumiți – 69% dintre ei au declarat în noiembrie 2021 că nu le place starea democrației în Bulgaria (în treimea superioară a acestui grup nemulțumirea a scăzut la 37%). „Clasa superioară” a dat un răspuns fără echivoc – 100% mulțumită de democrație.
Există vreun beneficiu din aderarea la UE?
În decurs de un an, optimismul bulgarilor chestionați cu privire la beneficiile țării lor în UE s-a răcit. Cu o medie de peste 60% pentru UE care răspunde că este un lucru bun să fii în Uniune, această pondere în Bulgaria a scăzut cu 7 puncte procentuale, până la 49%. Nemulțumiți și sceptici au crescut cu 4 puncte fiecare.
Aceeași este tendința și legat de întrebarea dacă țara a câștigat din apartenență – bulgarii care răspund cu „Da” au scăzut cu 4 puncte, iar cei care au ales „Nu” au crescut cu 3 puncte.
Un alt fapt caracteristic, stabilit de sociologi în Eurobarometrul de toamnă, este că de fapt majoritatea bulgarilor sunt convinși că vocea lor este avută în vedere în țară. Aceasta este opinia a 53% dintre respondenți, față de o medie de 58% pentru UE. 41% (39% în UE) sunt de părere opusă în Bulgaria. Întrebați (cu posibilitatea de a avea până la 3 răspunsuri) ce au câștigat bulgarii din aderarea la UE (indiferent dacă cred că este sau nu utilă), respondenții au pus categoric pe primul loc faptul că „UE aduce noi oportunități de angajare (47% față de o medie de 24% a respondenților în UE). Urmează „îmbunătățirea cooperării cu alte țări din Uniune” (28%) și „menține pacea și consolidează securitatea” (22%), urmată de contribuția UE la democrația în Bulgaria, care este pe locul patru (17%).
La întrebarea inversă – de ce cred că Bulgaria nu a câștigat, respondenții au spus că poporul bulgar și guvernul bulgar au o influență redusă asupra luării deciziilor la nivel european (respectiv 34% și 25%). Problemele bulgare sunt cel mai bine rezolvate la nivel național, au răspuns 30% (nu mult diferit de media UE de 28%). Aproape o cincime au ales răspunsul „UE reduce nivelul de trai al poporului bulgar”.
Ce cred ei despre Parlamentul European
Sprijinul cetățenilor pentru UE și, în special, pentru Parlamentul European, a crescut semnificativ în timpul pandemiei. Marea majoritate a cetățenilor UE (58%) susțin rolul mai important al Parlamentului European în viitor, iar în același timp ponderea cetățenilor din UE cu o atitudine pozitivă față de PE a crescut cu 12 puncte procentuale, ajungând la 36%, comparativ cu anul 2015, iar creșterea față de 2019 este de 3 puncte procentuale. 45% dintre respondenți au o viziune neutră cu privire la Parlamentul European, iar doar 17% au o opinie negativă.
Această poziție pozitivă față de PE se reflectă și în cel mai recent Eurobarometru Standard 95.1 al Comisiei Europene, care arată că dintre toate instituțiile Uniunii Europene, cetățenii au cea mai mare încredere în Parlamentul European.
În Bulgaria, atitudinile cetățenilor le urmează pe cele europene, dar ponderea cetățenilor care împărtășesc opinia că PE ar trebui să joace un rol mai important în viitor este semnificativ mai mică.
În general, pentru cetățenii europeni, sănătatea publică rămâne o prioritate legislativă principală pentru Parlament, cu o pondere de 42%, urmată de lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (40%) și de acțiunea împotriva schimbărilor climatice (39%). În medie, pentru UE, tinerii fac din lupta împotriva schimbărilor climatice o prioritate pentru Parlament.
În Bulgaria, sănătatea publică este, de asemenea, percepută ca o prioritate importantă a politicii PE (53%), împreună cu lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (51%). Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă ocupă locul trei, cu o pondere de 48%, potrivit datelor pentru Bulgaria. Cu toate acestea, schimbările climatice nu sunt recunoscute ca un domeniu prioritar major pentru PE în Bulgaria, doar 16% dintre respondenți considerându-le ca atare.