Bulgarii nu par încântaţi de vaccinul anti-COVID. Ce arată o analiză recentă despre rata de acceptare a vaccinării

Un studiu realizat de Institutul de Cercetare REGO în luna decembrie a acestui an vine cu o serie de date îngrijorătoare cu privire la campania de vaccinare împotriva COVID-19 ce ar urma să aibă loc şi în Bulgaria, scriu jurnaliştii de la Duma.

Doar 28% dintre bulgari sunt gata să fie vaccinați împotriva COVID, iar 58% ar refuza în mod categoric, după cum arată un studiu al Institutului de Cercetare REGO, realizat în perioada 07.12-11.12 în rândul a 1.006 bulgari adulți din toate regiunile Bulgariei. Institutul REGO a realizat un scurt sondaj cu tema „Vaccinarea împotriva COVID-19”.

La întrebarea „V-ați vaccina împotriva COVID-19?” mai mult de jumătate dintre respondenți (56,3%) au declarat că nu s-ar vaccina, 28,8% au răspuns afirmativ, 14,7% au ezitat dacă să fie vaccinați și 0,2% sunt de părere că nu există COVID-19. Ponderea ridicată a respondenților care nu vor să fie vaccinați este în contradicție cu cultura îndelungată de vaccinare durabilă în Bulgaria. Calendarul de imunizare din Bulgaria este chiar mai bine aplicabil și mai complet decât cel din unele țări dezvoltate. Prin urmare, vaccinarea specifică împotriva COVID 19 a fost pusă între paranteze și are propriile sale particularități unice în contextul crizei COVID și al comunicării contemporane.

Rata ridicată a refuzului se datorează probabil erorilor la nivel de comunicare în ceea ce privește vaccinarea și vaccinurile, precum și lipsei de încredere în sistem (de comunicare publică, în guvern, în vaccinurile care se elaborează), potrivit analizei sociologilor.

Societățile democratice se bazează pe încredere, iar deficitul legat de aceasta în problema vaccinării în Bulgaria va face lupta împotriva virusului foarte dificilă și greoaie. Dacă această tendință nu se schimbă, vaccinarea nu își va putea atinge obiectivele, și anume limitarea și oprirea răspândirii infecției, avertizează analiștii. Opinia respondenților pare mai mult decât consolidată în ceea ce privește întrebarea „Vaccinarea împotriva COVID-19 ar trebui să fie voluntară sau obligatorie pentru toți?”, scrie Duma.bg.

Peste două treimi dintre cei intervievați (87,4%) sunt categorici că vaccinarea ar trebui să fie voluntară. Doar 6,4% sunt de părere contrară, că ar trebui să fie obligatoriu. 5,1% dintre respondenți nu pot spune care dintre cele două opțiuni este mai bună, iar 1,1% dintre ei consideră că nu există COVID-19. Este evident că schimbări cu privire la aceste probleme în politica bulgară ar fi nepopulare și inacceptabile pentru marea majoritate a cetățenilor. Natura vaccinării în viitorul previzibil Bulgaria va fi voluntară.

La întrebarea „Găsiți informațiile de care aveți nevoie pentru vaccinarea împotriva COVID-19?”, majoritatea respondenților au spuns că găsesc toate informațiile de care au nevoie pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Cu 37,6% mai puțini sunt cei care găsesc doar o parte din informații – 13,1%, iar 28,4% nu le găsesc deloc. 16,1% și respectiv 4,8% dintre intervievați nu au căutat informații despre vaccinare sau nu au fost deloc interesați de astfel de informații.

Aceste date relevă unele probleme legate de accesul la informația pentru vaccinarea împotriva coronavirus. În pofida numeroaselor informații care inundă societatea bulgară non-stop pe tema vaccinurilor și vaccinării, există o lipsă de surse de informații unificate și credibile. În acest caz, putem vorbi despre dispersie în comunicare, spun cercetătorii.

Este clar că este nevoie de o conducere calmă, științifică, autoritară, pentru a aduna și furniza informații, pentru a aduce mai multă claritate problemelor legate de vaccinare și vaccinarea la scară europeană și globală, prin oferirea de exemple, schimbul de experiență internațională, argumentare științifică și compararea avantajelor și dezavantajelor diferitelor vaccinuri, precum și a riscurilor pe care le-ar putea avea acestea.

Este impresionant faptul că 56,3% dintre respondenți nu vor să fie vaccinați, dar doar 37,6% declară că dețin informațiile necesare pe această temă. Discrepanța se poate datora instinctelor iraționale privind vaccinarea și informațiilor insuficiente. Având în vedere și ponderea mare a respondenților care nu găsesc informațiile necesare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 (28,4%), se poate conchide că este necesară o politică direcționată pe explicații și clarificări pe tema cercetării. Sondajul Institutului Rego a fost realizat în perioada 07.12.2020-11.12.2020 în rândul a 1.006 cetățeni bulgari adulți din toate cele 28 de raioane ale Bulgariei. Eșantionul nu este reprezentativ pentru tipul de respondenți și a fost realizat prin interviu telefonic.