Bulgarii sunt printre cei mai grav afectați financiar de pandemie, potrivit unui studiu european. 53% dintre bulgari spun că pandemia le-a afectat deja veniturile, iar alți 26% nu au fost încă afectați, dar se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în viitor, după cum arată un studiu al agenției „Kantar”, comandat de Parlamentul European.
Procentele sunt mai mari în Cipru, Grecia, Spania și România. Cetățenii Danemarcei, Luxemburgului, Finlandei și Suediei sunt cel mai puțin afectați, transmite Duma.
Marea majoritate a europenilor se tem de un impact direct al pandemiei asupra situației lor financiare personale sau au avut de suferit deja. 39% dintre respondenți declară că criza COVID-19 a avut deja un impact asupra veniturilor lor personale, în timp ce alți 27% se așteaptă la un astfel de impact în viitor. Doar 27% se așteaptă ca situația cu COVID-19 să nu le afecteze veniturile personale. În 20 de țări, majoritatea respondenților declară că actuala criză le-a afectat deja veniturile personale.
Majoritatea europenilor cred că UE are nevoie de mai multe finanțări
54% dintre europeni consideră că UE are nevoie de mai multe finanțări, pentru a face față efectelor pandemiei de coronavirus. În 20 de state membre ale UE, majoritatea respondenților sunt de acord cu această afirmație (51% în Bulgaria), în 14 state membre ale UE, majoritatea absolută a respondenților susține un buget mai mare al UE. Întrebați despre domeniile politice în care ar trebui cheltuit acest buget majorat al UE, mai mult de jumătate dintre respondenți (54%) au declarat că sănătatea publică ar trebui să fie o prioritate principală, urmată de redresarea economică și noi oportunități pentru întreprinderi (42%), schimbările climatice și protecția mediului (37%) și ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (35%).
Bulgaria se numără printre cele 18 țări pentru care sănătatea publică este prima prioritate. Estonia, Letonia și Republica Cehă plasează pe primul loc redresarea economică, în timp ce cetățenii din Austria, Danemarca și Germania pun pe primul loc lupta împotriva schimbărilor climatice. În Croația, Slovacia și Finlanda, persoanele intervievate au spus că problemele legate de ocuparea forței de muncă și cele sociale sunt principalele lor priorități privind cheltuielile.