Sunt îndemnați să părăsească de urgență țara

Mai precis, diplomația bulgară le cere cetățenilor săi să evite călătoriile spre Republica Moldova din cauza „situației complicate” în care țara respectivă se află. Totodată, bulgarii care se află în prezent pe teritoriul țării sunt sfătuiți să o părăsească de urgență, folosind „orice mijloc de transport disponibil”.

De asemenea, Sofia recomandă rezidenților temporari sau permanenți în Moldova să se înregistreze pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

„În cazul în care au nevoie de asistență, cetățenii bulgari din Moldova pot contacta ambasada din Chișinău la adresa str. București nr. 92, telefon: +373 22 23 89 10, fax: +373 22 23 79 78, precum și la gardă. Telefoane în timpul programului de lucru: + 373 22 23 79 83, + 373 22 23 89 10”, este scris într-un comunicat.

Trebuie menționat că Bulgaria a lansat avertismentul în ciuda declarației președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a subliniat că în acest moment „nu există vreun pericol iminent de escaladare” a situației pe teritoriul Moldovei.

Există posibilitate de război în Republica Moldova?

În altă ordine de idei, ministrul român al Apărării Naționale a declarat în ziua de miercuri că în opinia sa nu există posibilitatea declanșării unui război în Republica Moldova.

„Ne îngrijorează ceea ce se întâmplă în jurul ţării noastre, atunci când este vorba de conflicte, în acest moment vedem o încercare de a crea un conflict în această zonă, care, după analizele noastre, nu are şanse să se dezvolte. Sigur că Republica Moldova gestionează această situaţie, sunt într-o situaţie de a verifica, de alarmă, de supraveghere a acestei situaţii, dar nu vedem ca fiind o problemă aceasta”, a declarat Vasile Dîncu la Cercul Militar Naţional.

De asemenea, acesta a fost întrebat despre cum este afectată România de declaraţiile potrivit cărora ţara noastră ar dori să anexeze Republica Moldova. În acest context, ministrul a spus că nu suntem afectaţi şi că nu există o posibilitate de război în Republica Moldova.

„Ne afectează numai în măsura în care devenim cutie de rezonanţă pentru propaganda Moscovei. Atunci ne afectează. Ei în fiecare zi caută în războiul acesta complex, hibrid, să afecteze, să atingă opinia publică din zonă care sprijină Ucraina. Nu ne afectează şi nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova. Vă amintesc că Republica Moldova este neutră din punct de vedere militar, politic”, a completat Dîncu.