Insistăm ca autorităţile române să interzică fracturarea hidraulică, metodă care ar polua apele din Dobrogea, atât în România, cât şi în Bulgaria. Aceasta este cauza vieţii mele şi nu voi renunţa înainte ca Chevron şi toate celelalte companii care vor să exploateze gazele de şist să plece de pe pământul nostru. ‘Nu ne dăm nici pământul, nici apele. Îi îndemn pe românii să vină într-un număr cât se poate de mare la frontieră ca să ne unim eforturile. Toată lumea a înţeles că această tehnologie este dăunătoare, numai guvernele se prefac că nu înţeleg acest lucru’, a mai spus dna Nedialkova.
Până acum, aproximativ 50 de bulgari şi-au confirmat prezenţa la protest în reţeaua de socializare Facebook. Sintia Nedialkova a spus însă că nu se poate estima care va fi numărul exact al participanţilor pentru că este o zi lucrătoare şi nu pot veni toţi cei care îşi doresc.
După protestul de la frontieră, o parte dintre protestatarii bulgari vor trece graniţa pentru a participa la demonstraţia din Mangalia, programată pentru miercuri la ora 17, a mai spus activista. Ea a adăugat că o parte dintre revendicări sunt adresate autorităţilor de la Sofia, care ar trebui să adopte o lege prin care să interzică exploatarea gazelor de şist. În urma cu câteva luni, Bulgaria a impus un moratoriu, dar, în opinia dnei Nedialkova, acest lucru nu este de ajuns şi trebuie să existe şi o lege.
O acţiune de solidaritate cu manifestanţii din România va avea loc şi la Sofia, de Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie. Borislav Sandov, copreşedinte al Partidului Verzilor, a spus, pentru AGERPRES, că ei se solidarizează cu prietenii români care cer interzicerea gazelor de şist şi a folosirii de cianuri la exploatarea aurului, precum şi oprirea despăduririlor. Sandov a spus că autorităţile bulgare ar trebui să ceară de la statul român să respecte acordurile internaţionale şi să nu permită exploatarea gazelor de şist în zona transfrontalieră.
Sursa: Agerpres