Bulgargaz va rezerva o capacitate de 500 mmc/an la terminalul de GNL planificat în Alexandroupolis

Potrivit informațiilor transmise de guvernul bulgar într-un comunicat, cererea va fi înaintată operatorului terminalului, Gastrade, pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data punerii în funcțiune a instalației.

Terminalul din Alexandroupolis, care are o capacitate totală de expediere de 5,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze naturale, ar trebui să înceapă să funcționeze până la sfârșitul anului 2023, conform seenews.com

Acesta va fi conectat la Sistemul național de transport al gazelor naturale din Grecia (NNGΤS) cu o conductă de 28 de kilometri, prin care GNL regazeificat va ajunge pe piețele din Grecia, Bulgaria și din regiunea mai largă a Europei de Sud-Est (SEE), de la potențiali furnizori, printre care SUA, Algeria și Qatar.

După ce va primi capacitatea solicitată sau o parte din aceasta, Bulgargaz intenționează să lanseze o licitație pentru furnizarea de GNL în limita capacității totale rezervate a terminalului pentru perioada 2024-2034, în condiții de preț care să se alinieze la prețurile de referință de pe hub-urile de gaze lichide din întreaga lume, a precizat guvernul.

Viitorul terminal din Marea Egee urmează să fie conectat la interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria

De asemenea, viitorul terminal din Marea Egee urmează să fie conectat la interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria, a cărui punere în funcțiune este programată pentru 1 octombrie. Acest lucru ar facilita importurile de GNL în Bulgaria din surse diversificate.

În august, guvernul interimar a acceptat doar unul dintre cele șapte tancuri de GNL oferite de compania americană Cheniere Energy guvernului anterior, din cauza unei presupuse lipse de sloturi de descărcare libere la actualul terminal de GNL Revithoussa din Grecia.

Operatorul bulgar al sistemului de transport de gaze Bulgartransgaz finanțează 20% din costurile de construcție a terminalului de la Alexandroupolis în schimbul unei participații tot de 20%.
Bulgaria, care în mod tradițional se bazează pe importurile de gaze rusești pentru a-și acoperi aproximativ 90% din consum, a depus eforturi pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare de când Gazprom a întrerupt livrările în aprilie, din cauza refuzului Bulgariei de a se conforma cererii Moscovei de a plăti livrările în ruble.

Planurile de a rezerva o capacitate de 500 mmc la Alexandroupolis au fost anunțate pentru prima dată în 2020.