Guvernul bulgar intenţionează să construiască trei autostrăzi în următorii 4 ani, cu finanţare europeană, pentru a pune capăt „izolării geografice” a statului şi revigora economia aflată în recesiune, a declarat ministrul Construcţiilor de la Sofia, Rosen Plevneliev.

Noul guvern de centru-dreapta din Bulgaria, condus de partidul GERB, care a câştigat alegerile generale în luna iulie, moşteneşte o infrastructură naţională neglijată în ultimii 20 de ani din cauza corupţiei, disputelor politice şi proastei administrări.

Executivul de la Sofia vrea să eficientizeze administraţia şi să combată corupţia, pentru a se asigura că Uniunea Europeană nu va bloca fondurile de 1,7 miliarde euro alocate Bulgariei pentru infrastructură rutieră şi dezvoltare regională în următorii patru ani, până în 2013.

Bulgaria şi eticheta de cel mai corupt stat membru UE

UE a îngheţat deja ajutoare de sute de milioane de euro destinate Bulgariei, din cauza unor suspiciuni de fraudă. „Bulgaria se confruntă cu eticheta de cel mai corupt stat membru UE. Autorităţile au refuzat cu aroganţă să ia măsuri. Până se va schimba această situaţie, nu vor fi fonduri UE”, a afirmat Plevneliev într-un interviu acordat Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit oficialului, măsurile de îmbunătăţire a transparenţei şi de eliminare a interferenţelor politicului în proiecte publice vor aduce Bulgariei fonduri de 900 milioane euro până în 2013, care vor finanţa construcţia a circa 200 de kilometri de autostradă, pe trei rute, în următorii 4 ani.

SURSA: Mediafax