Timpul companiilor înregistrate în paradisuri fiscale a expirat, titrează marţi cotidianul sofiot Trud.

Ministerul Finanţelor intenţionează să impună o taxă de zece la sută pentru toate activităţile efectuate în Bulgaria de companii înmatriculate în Caraibe sau Bahamas sau pe alte insule exotice renumite pentru taxele extrem de scăzute. Măsura are drept scop restricţionarea evaziunii fiscale şi spălării de bani.

Ziarul Dnevnik precizează că în prezent multe companii bulgăreşti diminuează valoarea taxelor pe care le plătesc bugetului de stat, reducându-şi profitul prin tranzacţii efectuate offshore. Începând de de anul viitor, însă, dacă o firma bulgară plăteşte două milioane de euro unei companii dintr-un paradis fiscal pentru servicii de consulting, aceasta va fi impozitată cu o taxă de 200.000 de euro.

O altă modificare în sistemul de impozitare care ar putea fi introdusă anul viitor prevede introducerea unei cote unice în turism. În prezent, serviciile turistice se impozitează cu taxa pe valoare adăugată de 20 la sută când este vorba de călătorii individuale şi cu şapte la sută în cazul grupurilor turistice organizate. Ministerul Finanţelor intenţionează, însă, să egaleze cele două cote la 14 la sută. Modificarea se impune, deoarece Comisia Europeană a avertizat Bulgaria că diferenţa dintre cotele cu care se impozitează turiştii individuali şi cei organizaţi este discriminatoare.

Calculele făcute de guvern au arătat că actuala situaţie financiară nu permite fixarea unei cote unice în turism de şapte la sută şi, de aceea, Ministerul Finanţelor a decis să propună un nivel de 14 la sută. Potrivit experţilor, însă, această cotă este prea ridicată şi s-ar putea să fie redusă după o serie de negocieri cu patronii din turism.

În opinia lui Krasimir Stanev, director executiv al staţiunii Albena, TVA-ul în turism trebuie să devină zece la sută pentru toate serviciile. Stanev afirmă că majorarea taxelor ar avea un impact negativ asupra turismului. El dă ca exemplu Grecia, care a majorat TVA-ul şi, drept urmare, preţurile pachetelor turistice au crescut şi sezonul estival a eşuat.

‘Nu este atât de important cât de mare este taxa, important este că aceasta să fie plătită de toţi’, crede Stefanov.

SURSA: Agerpres