Parlamentul Bulgariei dezbate miercuri, pentru prima dată în istoria ţării, o moţiune privind demiterea şefului statului, majoritatea de dreapta, aflată la putere, declanşând un proces în acest sens împotriva preşedintelui socialist Gheorghi Părvanov, relatează site-ul Novinite.com. Moţiunea în baza căreia au fost iniţiate dezbaterile parlamentare pentru demiterea preşedintelui a fost semnată de 162 de deputaţi, din cadrul GERB, partidului Ataka de extremă dreapta, Coaliţ
Parlamentul Bulgariei dezbate miercuri, pentru prima dată în istoria ţării, o moţiune privind demiterea şefului statului, majoritatea de dreapta, aflată la putere, declanşând un proces în acest sens împotriva preşedintelui socialist Gheorghi Părvanov, relatează site-ul Novinite.com.
Moţiunea în baza căreia au fost iniţiate dezbaterile parlamentare pentru demiterea preşedintelui a fost semnată de 162 de deputaţi, din cadrul GERB, partidului Ataka de extremă dreapta, Coaliţia Albastre (dreapta) şi partidului Ordine, Lege şi Justiţie (RSZ), conservator.
Votul se va desfăşura miercuri şi, în cazul în care, în urma acestor dezbateri, 160 dintre cei 240 de parlamentari vor susţine moţiunea, decizia privind demiterea preşedintelui va fi trimisă în faţa Curţii Constituţionale. Patru dintre cei 12 judecători din cadrul acestei Curţi au fost numiţi de către Părvanov.
Procedura de demitere a şefului statului a fost declanşată după ce Părvanov a publicat transcrierea unei întâlniri cu ministrul Finanţelor, Simeon Djankov, la 5 martie, un gest considerat neconstituţional de formaţiunile aflate la putere. Un conflict între Djankov şi Părvanov a apărut după ce ministrul a făcut anumite afirmaţii, pentru un post de televiziune, cu privire la averea preşedintelui.
Pe de altă parte, moţiunea privind demiterea preşedintelui bulgar este respinsă de opinia publică. Aproximativ 50.000 de bulgari au semnat petiţii împotriva acestui proces. Aceste petiţii au fost iniţiate de birouri ale Comitetului pentru Iniţiativă Naţională, condus de parlamentarul socialist Stefan Danailov, iar aceste liste cu semnături urmau să fie trimise Parlamentului miercuri.
Comitetul pentru Iniţiativă este unul dintre cele care l-au susţinut pe Părvanov, fost lider al Partidului Socialist, în alegerile prezidenţiale din 2001 şi 2006.
SURSA: Mediafax