Cei doi au cerut o rambursare de TVA, Fiscul nu si-a respectat termenul, iar plimbarea de la un functionar la altul i-a exasperat. Intarzierea in rambursarea TVA este atat de des intalnita, incat mai curand ar surprinde o rambursare facuta la timp, fara interventii, decat una intarziata. Doina Popescu, directorul general al Directiei Generale ale Finantelor Publice Bucuresti, spune insa ca functionarii fiscali sunt atat de inspaimantati de a nu gresi in privinta rambursarilor, incat incearca sa isi ia toate masurile de precautie. Mai ales ca o serie de inspectoare de la DGFP Bucuresti sunt in cercetarea politiei (inclusiv o condamnare) pentru rambursari ilegale de TVA.
Ceea ce in Austria si in orice alta tara civilizata este un drept al cetateanului reprezinta in Romania o lupta cu morile de vant, pentru care sunt penalizate tot firmele.
Pe langa problema banilor, cei doi acuza insa atitudinea functionarilor publici. O atitudine asupra carora multi inchid ochii, pentru ca depind de Fisc. Cei doi au ales sa vorbeasca. „Este revoltator ceea ce se intampla. Nu legile le contestam, intrucat suntem siguri ca se lucreaza la revizuirea si claritatea lor, ci comportamentul functionarului public, de orice nivel, functionar pus in slujba oamenilor, dar care, de fapt, ii dijmuieste, ii ameninta, ii reduce la tacere”, spun cei doi investitori. Redam in cele ce urmeaza acuzatiile lor si ce raspund cei incriminati.     

Primul pas: controlul
Rozina (foto) si Viorel Botosaneanu: „Venite in control, inspectoarele Budai si Cristea ameninta cu amenzi astronomice, arunca dosarele firmelor pe jos, poruncesc sa li se dea documentele si sa fie duse acasa cu autoturismul, proprietatea unuia sau altuia dintre angajatii firmelor la care vin in control”.
Inspector Mihaela Budai: „Am cerut noi? (sa fie duse acasa cu autoturismul – n.r. – rade, fortat), dansii s-au oferit”. Roxana Cristea neaga: „nicidecum”.
Carti de vizita
· Rozina Botosaneanu are titlul de magister (echivalentul austriac al diplomei de economist din Romania), este, de asemenea, absolventa a Academiei de Studii Economice din Romania si in prezent este controlor financiar pentru guvernul austriac.

· Viorel Botosaneanu este inginer si lucreaza pentru o sucursala a cailor ferate austriece OBB.
Pasul doi: apelul la sefi pentru o explicatie – De ce se taraganeaza?

Deoarece erau pasati de la un functionar la celalalt, fara sa li se rezolve problema, sotii Botosaneanu au apelat la DGFP, la Directorul Coordonator Control sector 4, Mihaela Savu.
Rozina si Viorel Botosaneanu: „Directoarea Savu s-a infuriat cumplit si a promis, la inceputul lunii octombrie, ca va semna procesul verbal pentru restituirea TVA. Fara rezultate. A trebuit sa parasim tara si iata-ne din nou, in noiembrie, luand-o de la capat. Nu se facuse nici un pas inainte, pentru ca nu se dorise. Ne pasa de fiecare data. Incepand cu data de 18 noiembrie, am insistat aproape zilnic, cerand ajutorul in solutionarea problemei noastre. Crizele de isterie repetate ale acestei directoare, provocate de o ambitie personala, nu ne-au mai speriat de aceasta data. Nu voise sa ne semneze pana atunci procesul verbal pentru ca s-a trecut peste autoritatea ei, unul dintre controale (cel din 7 octombrie 2002) fusese efectuat fara acceptul ei, de catre subordonata sa, Laura Gheorghe. Gasesc mereu motive diverse sa intarzie lucrarile. Ca sa scape de orice acuzatii, dna Savu s-a pus la adapost. A obligat-o pe dna Gheorghe sa dea o nota explicativa, care sa o acopere de eventuale demersuri (reclamatii) din partea S.C.AVIRO (a afirmat acest lucru in fata mea, cu o dezinvoltura care m-a uluit). Inspectoarea Gheorghe ne-a spus ca dna Savu „este toata un zambet de cand i-a formulat, dupa voia sa, nota explicativa”. S-a mai facut un aranjament, care-i pune la caldura pe rau-voitori.”
Mihaela Savu, Director Control Fiscal sector 4: „Eu nu stiu de ce va legati de mine. Le aratam negru pe alb ca este asa si dansii spuneau ca nu este asa. Suntem oameni cu totii, da? N-ati intrebat-o pe dna, ca am stat patru ore pe procesul-verbal al dansei, care nu era corelat, si pe evidentele pe care le avea, ca sa fie sumele corecte, asta nu va mai spune doamna, da?
Procesul-verbal e semnat, e semnat de o saptamana, poate si mai bine (25 noiembrie 2002! – n.r). L-am semnat chiar atunci, a doua zi. Da?”

Cu spaga sau fara?
Rozina si Viorel Botosaneanu: „Un contabil, pe care l-am avut la un moment dat, ne-a explicat ca trebuie sa le dam inspectoarelor cate 100 de dolari, asa se uziteaza, ca sa nu fie prea aspre. Aspre au fost oricum: de cand au intrat, ne aruncau dosarele pe jos. Interpretau diferit de felul in care o facusera contabilii prevederile legislative si spuneau, abia rasfoind dosarul, „asta va costa 90 de milioane”. Dupa ce le-au frunzarit actele, au concluzionat empiric: „e vorba de un miliard de plata”. Ne-au propus un targ, sa renuntam la cererea de rambursare: „nu ne dati bani, nu va dam bani si se incheie aici.” Ne-am opus: „Acum se face curat sau niciodata. Avem de platit, platim. Dar nu facem targuri cu Fiscul”.”
Inspector Mihaela Budai: „Dumnezeule. Ei pot sa spuna orice, in momentul in care nu le convin rezultatele controlului, cred ca realizati si dvs.”
Inspector Roxana Cristea: (rade) „Cred ca fabuleaza, e o problema foarte grava, dar este aberant ceea ce spun dansii. Nu se practica asa ceva.”

Veriga slaba: o semnatura

Societatea Aviro Impex a fost fondata de sotii Botosaneanu in 2000, cu profil transport international. Pentru perioada aprilie 2000-iulie 2002, cei doi au solicitat o rambursare calculata de 311 milioane lei. Au facut trei cereri de rambursare, dintre care cea din 9 iulie a.c. a pus capac. Controlul s-a desfasurat trei luni mai tarziu, insa inspectorul a plecat pe teren cu doua semnaturi (sef de birou si de serviciu), insa fara cea a directorului Control Fiscal sector 4, Mihaela Savu. Din acest motiv, procesul-verbal nu a fost semnat un timp indelungat si, numai dupa multe presiuni, directoarea a acceptat sa isi dea semnatura finala, la 25 noiembrie a.c. Termenul legal pentru rambursare, de 30 de zile, a fost depasit cu patru luni.

Nota: procesul-verbal este actul prin care Fiscul aproba restituirea banilor.