Buna Vestire 2019, luni, 25 martie. Tradiții românești și superstiții pentru Buna Vestire. Buna Vestire este prăznuită de Biserică pe 25 martie. Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire), este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Mergând pe urmele străbunilor noştri, să le imităm şi noi evlavia, tăria credinței. Să avem şi noi în aceeaşi cinste pe Maica Domnului, aşa cum au avut-o ei. Vă dorim multa sãnătate!
Buna Vestire 2019, luni, 25 martie. Tradiții românești și superstiții pentru Buna Vestire.
Buna Vestire, una dintre cele mai mari sărbători creștine, este celebrată de creștinii ortodocși în data de 25 martie a fiecărui an, dată care anul acesta este luni, în amintirea momentului în care Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret.
Cei mai mulți creștini slăvesc această sărbătoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, fiind vorba de un calcul exact de nouă luni, înainte Crăciunului, când este sărbătorită nașterea lui Iisus. Potrivit evangheliei după Luca 1:26, Buna Vestire a avut loc „în a șasea lună” a sarcinii Elizabetei, mama lui Ioan Botezătorul.
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2019
Tradițiile de Bună Vestire sunt speciale în România și diferă de la zonă la zonă. Astfel, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuică. Tot azi, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le ard. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat în fiecare casă din Marasmureș.
Tradiția mai spune că în cazul în care primul cântec al cucului era auzit pe nepusă masa, în spatele omului, acesta era un semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”. Un alt obicei vechi spune că în această zi este bine să numeri de câte ori își cântă cucul numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.
Buna Vestire 2019. Tradiții și superstiții de Buna Vestire. În mediul rural, băieții și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărită)?” Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său semnifica faptul că mai au un an de astepare. Dacă însă, cucul tăcea, aceasta era un semn că avem de-a face o căsătorie în scurt timp. În plus, cracă pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fețelor, în speranța că flăcăii le vor face curte.
Buna Vestire 2019, luni, 25 martie. Tradiții românești și superstiții pentru Buna Vestire. „Buna Vestire reprezintă o temă fundamentală în arta creștină în general, mai ales în arta marianică a bisericii catolice, în mod special în timpul Evului Mediu și al Renașterii.
O sărbătoare a „Vestirii Nașterii Domnului” se ținea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. La Roma s-a introdus în sec. al VII-lea. Data de 25 martie este la 9 luni înainte de Crăciun (sărbătoarea Nașterii Domnului) și amintește de ziua în care Arhanghelul Gabriel îi vestește Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Hristos.
Buna Vestire făcută Mariei inaugurează „plinirea timpului” (Gal 4, 4), adică împlinirea făgăduințelor și pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviințând, a devenit Născătoare de Dumnezeu.
Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfântul Augustin își imaginează că se adresează îngerului, întrebând: „Spune-mi, îngere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”. Îngerul îi arată că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: „Bucură-te, cea plină de har!” (cf. Sermo 291, 6). Origen observă că niciodată un asemenea titlu nu a fost dat unei ființe omenești și nu mai apare în niciun alt loc din Sfânta Scriptură (cf. In Lucam 6, 7).
Maria primește cu disponibilitate „valul de iubire” a lui Dumnezeu care se revarsă în ea. Și prin aceasta este o ucenică desăvârșită a Fiului ei, care, în ascultare față de Tatăl, își împlinește libertatea și tocmai astfel își exercită libertatea, ascultând”, scrie wikipedia.
Buna Vestire 2019, luni, 25 martie. Tradiții românești și superstiții pentru Buna Vestire.